Hukum, Wanita

Bagaimana Jika Terlupa Bilangan Puasa Yang Ditinggalkan

Oleh Fizah Lee  •  4 Jun 2020  •  2 min baca

Mereka yang meninggalkan puasa Ramadan sama ada dengan sengaja atau tidak, wajib ke atasnya untuk menggantikan puasa tersebut.

Walau bagaimanapun, jika insan tersebut tidak mampu menggantikan puasanya seperti disebabkan oleh sakit yang berpanjangan atau hamil dan menyusu, maka mereka perlu membayar fidyah.

Dalam situasi lain juga, terdapat segelintir yang mengeluarkan persoalan bagaimana pula jika terlupa bilangan hari yang tertinggal puasanya. Sama ada tertinggal sebanyak tujuh atau lapan hari, berapa bilangan sebenar yang perlu digantikan?

Dalam hal ini, jumhur ulama telah mengeluarkan beberapa kaedah yang boleh dilakukan untuk menggantikan puasa yang terlupa bilangannya.

Terdapat dua kaedah yang boleh digunakan dalam menentukan bilangan hari untuk qada puasa tersebut, iaitu tahdidi dan taqribi.

Kaedah tahdidi ialah dengan menentukan harinya berdasarkan bilangan yang tepat. Taqribi pula ialah menggunakan anggaran berapa hari yang tertinggal.

Syeikh Muhammad bin Muhammad al-Mukhtar al-Shinqiti berkata, kaedah taqribi ialah seperti berikut;

Was-was sama ada tertinggal puasa selama lapan hari atau sepuluh hari? Maka, dalam kaedah ini perlu mengambil bilangan tengah, iaitu sembilan hari.

Dalam hal ini, jika anda was-was akan puasa tersebut, perlu diambil dengan bilangan yang paling dekat. Menjadi tanggungjawab anda sendiri untuk mencatat bilangan hari yang tertinggal. Banyak aplikasi yang ada yang boleh digunakan di peranti pintar anda jika anda tidak ingin mencatatnya pada kertas.

Namun, jika tetap terlupa juga, ambillah bilangan yang dirasakan pasti dan paling dekat dengan hari yang tertinggal.

Rujukan:
Mufti Wilayah


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami