Hukum, Ibadah

Boleh Ke Bayaran Fidyah Digantikan Dalam Bentuk Wang?

Oleh Fizah Lee  •  2 Jun 2020  •  2 min baca

Fidyah ialah bayaran denda yang dikenakan ke atas mereka yang tidak mampu menggantikan puasa Ramadan disebabkan uzur syarie seperti sakit, hamil dan menyusu atau sudah lama tidak menggantikan puasa sehingga timbulnya Ramadan seterusnya.

Selalunya, bayaran ini akan dilakukan di pejabat agama Islam negeri masing-masing dengan jumlah wang yang bersamaan dengan cupak beras yang perlu dibayar. Kemudian, mereka akan bertindak sebagai wakil untuk memberi makanan kepada fakir miskin.

Nilai bayaran fidyah adalah bergantung kepada nilai makanan asasi di tempat tersebut. Jika di Malaysia, nilainya perlu disamakan dengan cupak beras kerana beras merupakan makanan asasi di sini.

Kadar bayaran fidyah ialah dengan mengira berapa hari seseorang itu meninggalkan puasa dan didarabkan dengan satu cupak beras. Formula kiraannya adalah seperti berikut:

RM4.00 (secupak beras) x 3 hari puasa yang ditinggalkan x 3 kali Ramadan yang terlepas = RM36.00
Maka, jumlah cupak beras yang perlu dibayar ialah RM36 kepada fakir miskin.

Nilai beras itu perlu dilihat kepada nilai semasa di tempat tersebut. Pihak yang berwajib akan memberikan beras tersebut kepada fakir miskin.

Adapun, dalam hal ini, tidak boleh memberikan wang secara terus kepada fakir miskin. Imam Syafi’e menyebut bahawa tidak sah membayar fidyah dalam bentuk wang tunai (harga) sebagai ganti kepada makanan (beras). (al-Hawi al-Kabir, 2/179)

Hal ini adalah berdasarkan dalil dalam firman Allah yang menyebut:

وَعَلَى الَّذِينَ يُطِيقُونَهُ فِدْيَةٌ طَعَامُ مِسْكِينٍ

Mafhum: “Dan wajib atas orang-orang yang tidak terdaya berpuasa (kerana tua dan sebagainya) membayar fidyah, iaitu memberi makan orang miskin.” (Surah Al-Baqarah, 2:184)

Syeikh Sholih al-Fauzan hafizhohullah berkata – “Mengeluarkan fidyah tidak boleh diganti dengan wang sebagaimaa yang disebut. Ia hanya boleh diserahkan melalui makanan yang menjadi makanan asas di daerah tersebut … Jadi, ia perlu diserahkan dalam bentuk makanan sebagaimana yang ditetapkan. Dan tidak boleh diganti dengan wang. Ia adalah berdasarkan firman Allah SWT.” (Al-Muntaqo min Fatawa Syaikh Sholih Al-Fauzan, 3/140)

Tuntasnya, bayaran fidyah perlu dibayar dalam bentuk beras, iatu makanan asasi di tempat itu. Bayaran yang diberikan kepada wakil yang menguruskannya adalah dibolehkan kerana mereka akan memberikannya dalam bentuk makanan asasi kepada fakir miskin.

Namun, jika anda membayarnya secara terus kepada fakir miskin, maka tidak boleh memberikan dalam bentuk wang.

Wallahu a’alam.

Rujukan:
Muslim.or.id


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami