Berita

6277 Buah Masjid Dibuka Secara Bersyarat Untuk Solat Jumaat Di Seluruh Negara

Oleh Fizah Lee  •  29 May 2020  •  2 min baca

Setelah hampir dua bulan masjid dan surau ditutup bagi membendung COVID-19 daripada terus menular kepada aktiviti yang dilakukan secara berjemaah, kini umat Islam dibenarkan untuk melakukannya secara berperingkat.

Bermula pada minggu lepas, beberapa buah masjid yang berada di kawasan zon hijau telah kembali dibuka dengan bilangan jemaah yang ditetapkan dan perlu mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

Hari ini, menurut kenyataan daripada Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri, sebanyak 6277 buah masjid dan surau telah dibenarkan beroperasi secara bersyarat untuk penunaian solat Jumaat di seluruh negara.

Garis panduan dan SOP tetap perlu dipatuhi berdasarkan kesepakatan dalam Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia kali ke-5 pada 8 Mei 2020.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan beliau melalui laman sosial media, beliau menggesa agar pihak berkuasa agama negeri agar mengambil serius SOP yang telah dinyatakan.

Tambah beliau lagi, sekiranya kepatuhan kepada garis panduan tersebut mencapai tahap yang memuaskan dengan menunjukkan konsistensi sebanyak 100%, maka beliau yakin bahawa masjid dan surau kembali boleh dibuka dalam norma baharu.

Antara negeri yang telah membuka masjid dan surau mereka untuk solat Jumaat termasuklah;

#1 – Wilayah Persekutuan: 68 buah (tidak melebihi 30 orang)

#2 – Kelantan: 603 buah (Pegawai Masjid sahaja)

#3 – Kedah: 577 buah (tidak melebihi 12 orang)

#4 – Pahang: 635 buah (tidak melebihi 12 orang)

#5 – Negeri Sembilan: 20 buah (tidak melebihi 20 orang)

#6 – Sarawak: 419 buah (tidak melebihi 12 orang)

#7 – Johor: 928 buah (tidak melebihi 12 orang)

#8 – Selangor: 39 buah masjid (tidak melebihi 12 orang) & 390 buah surau (3 orang sahaja)

#9 – Perlis: 101 buah (tidak lebih 12 orang)

#10 – Perak: 674 buah (tidak lebih 12 orang)

#11 – Terengganu: 8 buah (tidak melebihi 40 orang)

#12 – Sabah: 1050 buah (3 hingga 15 orang sahaja)

#13 – Pulau Pinang: 553 buah (tidak melebihi 40 orang)

#14 – Melaka: 212 buah (tidak melebihi 40 orang)

Jumlah masjid dan surau yang dibuka untuk solat Jumaat di seluruh negara menjadikan ia sebanyak 6277 buah setakat hari ini.

Sumber:
Twitter Dr.Zulkifli Mohamad al-Bakri


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami