Inspirasi

Pernah Mengumpat Ramai Orang – Macam Mana Nak Minta Maaf?

Oleh Natirah Azira  •  8 May 2020  •  3 min baca

Perhubungan kita dengan manusia menatijahkan banyak hal-hal yang tidak disenangi. Ada kala kita bermasam muka, berselisih faham, berdendam dan dosa yang paling senang kita lakukan adalah mengumpat.

Mengumpat dalam bahasa Arab dipanggil ‘ghibah’. Ia adalah perbuatan menyebut perihal orang lain yang tidak dia sukai sekalipun perkara itu benar. Jika tidak benar pula ia bertukar menjadi fitnah.

Manakala kata Imam Nawawi ghibah adalah menyebut keburukan seseorang saat di tidak ada di situ ketika perbualan berlaku.

Nabi SAW sendiri pernah menegur Saidatina Aisyah kerana melakukan kesalahan ini.

Ada seorang wanita yang menemui ‘Aisyah R.anha. Tatkala wanita itu hendak keluar, ‘Aisyah berisyarat pada Nabi SAW dengan tangannya untuk menunjukkan bahwa wanita tersebut pendek. Nabi SAW lantas bersabda, “Engkau telah mengghibahnya.” [HR. Ahmad (6/136) – Syaikh Syu’aib Al Arnauth mengatakan bahawa sanad hadis ini sahih sesuai syarat Muslim]

Tidak ramai yang terlepas daripada dosa ghibah ini. Kadang-kadang ia juga dilakukan tanpa sedar.

Setelah mengetahui hakikat perkara ini, mungkin timbul di benak kita – bagaimana untuk menghapus dosa mengumpat yang telah banyak dilakukan. Kadang-kadang kita lupa atau tidak mengenali langsung orang yang diumpat.

Dalam hal ini para ulama mempunyai beberapa pendapat:

#1 – Seseorang Itu Wajib Meminta Maaf Kepada Orang Yang Diumpat

Sebahagian ulama Mazhab Syafie menggariskan bahawa seseorang itu perlu menyebut dan mengakui kesalahan yang telah dilakukannya kepada orang yang diumpat.

Hal ini sudah pastinya berat untuk dilakukan maka ia menghalang seseorang itu daripada melakukan dosa mengumpat pada masa hadapan.

#2- Minta Maaf Secara Umum

Iaitu dengan meminta maaf tanpa menyebutkan apa yang telah kita lakukan. Ini kerana jika mengaku kesalahan secara terang-terangan, dibimbangi orang yang diumpat akan terasa hati, menjadikan masalah lebih besar serta dapat memutuskan silaturahim.

#3- Bertaubat Nasuha Kepada Allah

Hal ini ada disebutkan dalam Mazhab Hanbali. Seseorang itu tidak diharuskan untuk meminta maaf dan mengakui dosanya mengumpat namun perlu bertaubat bersungguh-sungguh atas kesalahan yang telah dilakukan, mengucapkan istighfar serta menyebutkan hal-hal baik tentang orang tersebut.

#4- Bersedekah Serta Lakukan Kebaikan Kemudian Pahala Diniatkan Buat Orang Tersebut

Langkah ini diambil kerana kita sudah lupa siapa yang pernah diumpat. Mungkin terlalu ramai dan mungkin juga kita langsung tidak mengenali orang yang diumpat. Maka apa yang boleh dilakukan adalah – lakukan kebaikan contohnya sedekah lalu diniatkan pahala tersebut buat orang yang diumpat.

“Ya Allah, sedekah yang aku lakukan ini aku sedekahkan pahalanya buat orang yang pernah aku zalimi”

Zalimi ini merangkumi dosa mengumpat, dosa membuat orang terasa hati dengan kata-kata kita, kita terambil hak tanpa sedar dan sebagainya.

Mudah-mudahan kebaikan tersebut dapat menghapuskan keburukan dan dosa yang telah kita lakukan.

Berhati-hatilah dengan dosa mengumpat kerana disebutkan dalam hadis bahawa ianya lebih teruk daripada kesalahan zina. Kerana itu Rasulullah sering mengingatkan bahawa lidah boleh membawa bencana kepada seseorang bukan sahaja di dunia tetapi boleh mengheret ia ke jurang neraka. Semoga kita diberikan kekuatan untuk semakin menjauhi perbuatan ghibah ini.

Rujukan:
Ceramah yang disampaikan oleh Ustazah Asma’ Harun dan Dr Rozaimi Ramle


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami