Berita

Majlis Akad Nikah Secara Online Pertama Dalam Tempoh PKP Sempurna Dilangsungkan Hari Ini

Oleh Natirah Azira  •  18 Apr 2020  •  2 min baca

Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) hari ini telah berjaya melaksanakan Majlis Akad Nikah satu pasangan pengantin secara sidang video (online).

Ia menjadi detik istimewa buat Muhammad Don Haadi bin Don Putra dan pasangannya Nahdatul Aishah binti Mohd Shariff apabila majlis perkahwinan mereka tetap berjaya dilaksanakan meskipun dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Proses akad nikah yang hanya mengambil masa 15 minit tersebut telah disempurnakan oleh bapa pengantin perempuan sebagai wali serta disaksikan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri dan Pengarah Jawi, Mohd Ajib Ismail.

Majlis ini diadakan di rumah pengantin perempuan di Bandar Baru Wangsa Maju, Setapak manakala pengantin lelaki pula berada di Setiawangsa.

Majlis pernikahan dalam talian yang pertama kali dalam sejarah ini juga turut disiarkan menerusi Facebook Live Berita AlHijrah pada pagi tadi.

Setakat ini, negeri yang telah membuka permohonan Kebenaran Berkahwin Atas Talian (Online) adalah Negeri Sembilan, Melaka, Perlis, Kedah, Perak dan Wilayah Persekutuan.

Ia selari dengan langkah yang diambil oleh Pihak Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) yang telah mengeluarkan ketetapan baru cara pernikahan dalam talian pada 17 Mac lepas.

Menurut kenyataan yang dipaparkan di laman web Sistem Pengurusan Perkahwinan Islam Malaysia (sppim.gov.my), pasangan yang berniat melangsungkan pernikahan mestilah mendapatkan kebenaran berkahwin melalui Pejabat Agama Islam Daerah (PAID) di negeri masing-masing terlebih dahulu.

Orang ramai boleh ke laman web Sistem Pengurusan Perkahwinan Islam Malaysia (sppim.gov.my) untuk mendapat maklumat lanjut.

Sumber:
Alhijrahnews.com

Baca juga:
Bolehkah Akad Nikah Dilakukan Melalui Panggilan Video


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami