Hukum

Tidak Sempat Menggantikan Puasa Kerana Mengandung, Menyusukan Anak Atau Sentiasa Sakit?

Oleh Natirah Azira  •  9 Apr 2020  •  2 min baca

Seorang wanita yang mengandung dan perlu menyusukan anak diberi kelonggaran untuk tidak berpuasa pada bulan Ramadan. Ia merupakan keringanan yang diberi kepada golongan hawa kerana beratnya beban yang perlu ditanggung kala itu.

Puasa berkemungkinan boleh mendatangkan keletihan yang amat sangat kepada si ibu atau mengurangkan susu yang dapat diberikan kepada anak.

Kebenaran ini didasari kalam Nabi SAW. Daripada Anas al-Ka’biy RA, Rasulullah SAW bersabda:

إِنَّ اللَّهَ تَعَالَى وَضَعَ عَنِ الْمُسَافِرِ الصَّوْمَ وَشَطْرَ الصَّلاَةِ، وَعَنِ الْحَامِلِ أَوِ الْمُرْضِعِ الصَّوْمَ

Maksudnya: “Allah SWT meringankan puasa dan memendekkan solat bagi orang yang bermusafir, sementara perempuan mengandung dan yang menyusukan anak, Allah meringankan puasanya sahaja.” (Riwayat al-Tirmizi, no.715 dan Abu Daud, no.2408)

Kemudian mereka wajib menggantikan (qadha) semula puasa tersebut sebelum masuk Ramadan pada tahun hadapan.

Walau bagaimanapun ada pula keadaan dimana seorang wanita ditimpa keuzuran seperti mengandung lagi atau perlu menyusukan anak – sehingga dia tidak sempat menggantikan puasa. Keuzuran seperti ini dipanggil uzur syarie yang dibenarkan dalam Islam. Antara keuzuran lain yang turut dikira seperti sakit yang berpanjangan dan sentiasa bermusafir.

Syeikh Muhammad Al-Zuhaili turut menuliskan dalam Kitab Al-Mu’tamad fi Al-Fiqh Al-Syafie (2/200) bahawa:

“Jika seseorang itu melewatkan qadha puasa Ramadan kerana suatu keuzuran, seperti sakitnya yang berpanjangan, menyusukan, mengandung, atau sentiasa musafir, sehingga masuk ke Ramadan lain, maka tidak wajib fidyah akibat kelewatan ini, dan wajib qadha sahaja” (Dipetik daripada Laman Web Mufti Wilayah Persekutuan)

Justeru, dalam keadaan ini wanita tersebut tidak dikenakan denda membayar fidyah kerana alasannya bukan dibuat-buat. Dia barangkali telah mendapatkan nasihat doktor sehingga jelas keadaan dirinya sama ada boleh berpuasa atau tidak.

Namun jika tidak mempunyai apa-apa keuzuran, atau melambat-lambatkan sehingga tidak sempat menggantikan, barulah dianggap berdosa dan diwajibkan untuk membayar fidyah dalam kadar satu cupak makanan ruji tempatan mengikut bilangan hari yang ditinggalkan.

Wallahua’lam.

Rujukan:
Mufti Wilayah Persekutuan


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami