Inspirasi

Adakah Qarin Pendamping Manusia?

Oleh Natirah Azira  •  31 Oct 2019  •  3 min baca

Sewaktu kecil dahulu seringkali saya mendengar orang-orang tua bercerita – kononnya manusia mempunyai qarin atau pendamping yang menyerupainya dan berniat jahat untuk menggoda manusia. Sejauh mana kebenarannya, ketika itu saya tidak ambil pusing.

Namun apabila meningkat dewasa, dan melihatkan kepada terlalu banyak keburukan yang berlaku disebabkan oleh tangan-tangan kita sendiri sebagai seorang manusia, mungkin kita semakin lupa hakikat kewujudan syaitan yang telah berjanji untuk menggoda perbuatan manusia dengan apa jua cara.

Adakah Qarin Sebenarnya Wujud

Menurut Mu’jam Al-Wasit, qarin dari segi bahasa sebenarnya bermaksud pasangan, orang yang digabungkan atau orang yang dijadikan kawan. Ia seiring dengan maksud qarin dalam hadis ini iaitu jin dan malaikat yang disediakan kepada setiap manusia yang lahir.

Jin tersebut akan mengajak kepada kebaikan manakala malaikat akan mengajak manusia ke arah kebaikan. Perkara ini disandarkan kepada dalil sahih daripada hadis di bawah.

وَقَالَ قَرِينُهُ هَـٰذَا مَا لَدَيَّ عَتِيدٌ

Dan berkatalah malaikat yang sentiasa ada bersama-samanya: “Inilah (Kitab catatan iman dan amal) orang yang terletak dalam jagaanku, siap sedia (untuk dibicarakan)”. (Surah Qaf 50:23)

قَالَ قَرِينُهُ رَبَّنَا مَا أَطْغَيْتُهُ وَلَـٰكِن كَانَ فِي ضَلَالٍ بَعِيدٍ

(Semasa ia dihumbankan ke dalam neraka Jahannam, ia mendakwa bahawa Syaitanlah yang menjadikan dia sesat; pada saat itu) Syaitan yang sentiasa menyertainya (di dunia dahulu) berkata: “Wahai Tuhan kami, aku tidak menyesatkannya tetapi sememangnya dia sendiri berada di dalam kesesatan yang jauh terpesong”. (Surah Qaf 50:27)

Imam Qurtubi ketika mentafsirkan ayat-ayat ini juga mengatakan bahawa pada ayat ke 23, qarin yang dimaksudkan adalah malaikat manakala pada ayat ke 27, qarin yang disebut adalah syaitan yang ditetapkan berdamping dengan manusia untuk menggoda mereka, dan akhirnya berlepas diri dari sebarang pertanggungjawaban di akhirat kelak.

Adakah Nabi Muhammad SAW Juga Mempunyai Qarin

Daripada Abdillah bin Mas’ud RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

مَا مِنْكُمْ مِنْ أَحَدٍ، إِلَّا وَقَدْ وُكِّلَ بِهِ قَرِينُهُ مِنَ الْجِنِّ قَالُوا: وَإِيَّاكَ؟ يَا رَسُولَ اللهِ قَالَ: وَإِيَّايَ، إِلَّا أَنَّ اللهَ أَعَانَنِي عَلَيْهِ فَأَسْلَمَ، فَلَا يَأْمُرُنِي إِلَّا بِخَيْرٍ

Maksudnya: “Tidaklah setiap orang daripada kamu itu (yang lahir ke dunia) melainkan dia telah diutuskan bersamanya qarinnya (teman) daripada kalangan jin. Mereka (sahabat) bertanya: Adakah kamu juga wahai Rasulullah SAW? Baginda SAW menjawab: Dan aku juga melainkan Allah telah membantuku daripada gangguannya maka aku terselamat dan tidaklah ia (qarin) mendorongku kecuali pada perkara kebaikan.” – Riwayat Muslim (2814)

Melalui dalil yang dijumpai, tidak ada pernyataan yang menyebutkan bahawa qarin mempunyai wajah yang sama dengan manusia yang didampinginya. Yang jelas hanyalah tentang tugasan qarin daripada kalangan jin iaitu untuk menggoda manusia ke arah kejahatan kecuali qarin yang mendampingi Nabi SAW.

ما منكم من أحد إلاوقد وكل به قرينه من الجن

“Setiap orang di antara kalian telah diutus untuknya seorang qarin (pendamping) dari golongan jin.” (HR. Muslim)

Imam An-Nawawi pula menerangkan bahawa hadis ini mempunyai peringatan yang serius tentang godaan jin qarin. Hal ini dikhabarkan kepada manusia agar manusia dapat sedaya upaya berwaspada (Syarah Sahih Muslim 17:158)

Menurut Syaikh Muhammad bin Shalih Al-Munajid pula – tidak ada tugas lain bagi jin qarin ini selain menganggu, membisikkan was-was dan menyesatkan manusia. Godaan jin qarin akan semakin lemah jika iman dalam diri seseorang semakin kuat.(Fatawa Islam, Tanya Jawab, no. 149459)

Malah melalui firman Allah dalam Surah An-Nas, ayat 4 hingga 6, dijelaskan tentang penghasut daripada kalangan jin ini.

مِن شَرِّ الْوَسْوَاسِ الْخَنَّاسِ
(Dari kejahatan pembisik penghasut yang timbul tenggelam)

الَّذِي يُوَسْوِسُ فِي صُدُورِ النَّاسِ
(Yang melemparkan bisikan dan hasutannya ke dalam hati manusia)

مِنَ الْجِنَّةِ وَالنَّاسِ
(Iaitu pembisik dan penghasut) dari kalangan jin dan manusia)

Kesimpulan

Seseorang manusia tidak dibiarkan hidup bersendirian, diberi pahala dan dosa begitu sahaja, tanpa ada dorongan kebaikan daripada malaikat, pesanan daripada Nabi SAW dan juga ujian bisikan kejahatan daripada syaitan.

Hati yang dibiasakan dengan kebaikan pasti mampu mengenal pasti bisikan jahat daripada syaitan begitu juga bisikan baik daripada malaikat. Yang perlu kita sedari adalah ‘suara’ mana yang perlu kita ‘dengar’ dan ‘pilih’. Semoga Allah sentiasa mengurniakan hidayah kepada hati kita semua. Wallahua’lam.

Rujukan: Mufti Wilayah

Baca juga: Bisikan Syaitan


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami