Inspirasi

Bagaimana Untuk Mendapat Kemudahan Ketika Hisab Di Akhirat?

Oleh Natirah Azira  •  18 Oct 2019  •  3 min baca

Hari Hisab ialah suatu hari di akhirat kelak di mana segala amal manusia akan dikira, diaudit dan diberi balasan. Tidak ada satu pun amalan yang akan terlepas daripada perhatian dan pengetahuan Allah.

Tidak ada orang yang boleh disogok untuk menyembunyikan dosa dan kejahatan yang dibuat. Tidak ada peguam bela yang boleh dibayar dengan wang yang banyak untuk membela kita. Tidak ada orang yang dapat membantu dan melepaskan kita daripada ‘pertuduhan’ ketika di dunia, hatta teman rapat, ahli keluarga atau kaum kerabat.

Pada hari itu, Allah akan menunjukkan keadilan yang sebenar-benarnya yang tidak pernah wujud di dunia.

Jika waktu itu segala perbuatan dibongkar di hadapan Allah SWT, dan kita memiliki dosa lebih banyak daripada pahala, maka siapakah yang dapat menyelamatkan kita?

Rasulullah SAW pernah memberitahu ada beberapa amalan yang jika dilakukan ketika di dunia, Allah akan membebaskan kita daripada kesulitan ketika di akhirat. Berikut antara amalan tersebut:

1. Mengeluarkan Orang Daripada Kesulitan

2. Memberi Kemudahan Kepada Orang

3. Menutup Aib

Kemudahan bagaimana yang akan Allah berikan di akhirat? Pastilah kemudahan yang besar nilainya, kemudahan dan pertolongan yang benar-benar diperlukan oleh seorang manusia yang sedang berhadapan dengan segala macam jenis pertuduhan.

Tiga amalan yang disebutkan di atas adalah bersandarkan daripada hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah RA dia berkata; Rasulullah SAW telah bersabda:

“Barang siapa membebaskan seorang mukmin dari suatu kesulitan dunia, maka Allah akan membebaskannya dari suatu kesulitan pada hari kiamat. Barang siapa memberi kemudahan kepada orang yang berada dalam kesulitan, maka Allah akan memberikan kemudahan di dunia dan akhirat. Barang siapa menutupi aib seorang muslim, maka Allah akan menutup aibnya di dunia dan akhirat.

Allah akan selalu menolong hambaNya selama hamba tersebut menolong saudaranya sesama muslim. Barang siapa menempuh jalan untuk mencari ilmu, maka Allah akan memudahkan jalan ke syurga baginya. Tidaklah sekelompok orang berkumpul di suatu masjid (rumah Allah) untuk membaca Al-Quran dan mempelajarinya sesama mereka, melainkan mereka akan diturunkan ketenangan kepada mereka, diliputi oleh rahmat, dan dikelilingi para malaikat, serta Allah menjadikan makhluk-makhluk yang berada di sisiNya menyebut-nyebut mereka. Barang siapa yang ketinggalan amalnya (kurang), maka keturunannya tidak akan dapat meninggikannya (menambah amalnya).” (HR Muslim, no. 4867 – Status Hadis Sahih)

Bahkan sebenarnya, Allah bukan sahaja akan memberikan kemudahan di akhirat tetapi di dunia.

Bahagian penghujung hadis menyebut juga tentang amalan penting lain yang boleh dilakukan seperti:

1. Keistimewaan Orang Yang Mencari Ilmu

Sesiapa yang menempuh jalan untuk mencari ilmu, Allah akan memudahkan jalan ke syurga.

2. Keistimewaan Orang Yang Berkumpul Di Masjid Untuk Membaca Al-Quran Dan Mempelajarinya

Mereka akan dikurniakan ketenangan, rahmat, dan dikelilingi para malaikat, serta Allah menjadikan nama orang ini disebut oleh makhluk yang berada di sisiNya.

Ada banyak cara yang Allah sediakan yang dapat membantu hamba-hambaNya pada hari akhirat. Hanya tinggal kita ingin melakukannya atau tidak. Jangan tunggu sehingga Allah bertanya di akhirat kelak, kerana kita pasti tidak dapat menjawab.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami