Gaya Hidup

4 Fakta Menakutkan Tentang Neraka

Oleh Fazli Abdullah  •  24 Jan 2019  •  5 min baca

Kita semua sudah tahu yang pengakhiran kita adalah di antara syurga ataupun neraka. Sudah semestinya kita memilih syurga sebagai destinasi yang terakhir. Manakala, neraka jarang ada ‘permintaan’ dan kurang ‘peminatnya’.

Neraka. Sebutannya pun sudah mengerunkan kita. Bagaimana pula suasana dan keadaan di dalamnya? Adakah sama dengan penyeksaan di dunia? Adakah tempatnya seteruk di penjara dunia?

Walau kita tak pernah ke neraka, kita sudah tahu betapa gerunnya neraka melalui wahyu Allah kepada Nabi Muhammad S.A.W.

Allah itu Maha Adil dan tidak akan menyeksa kita tanpa sebab. Allah telah menceritakan segalanya untuk kita. Kitalah yang harus bijak memilih destinasi kita. Firman Allah S.W.T di dalam al-Quran yang bermaksud:

“Sesungguhnya Kami telah mengutuskan engkau (wahai Muhammad) dengan kebenaran, (serta menjadi) pembawa khabar gembira (kepada orang-orang yang beriman) dan pembawa amaran (kepada orang-orang yang ingkar). Dan (setelah engkau sampaikan semuanya itu), engkau tidak akan diminta (bertanggungjawab) tentang ahli neraka.”Surah Al-Baqarah 2:119

Mari sama-sama kita mengenali neraka. Kenal bukan untuk mencintai tetapi agar kita dapat bersama-sama menghindari dan menjauhi perbuatan yang boleh mencampakkan kita ke neraka. Semoga 4 fakta ini membuka mata kita.

#1- Sifat Penjaga Neraka

Firman Allah S.W.T yang bermaksud:

“Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari neraka yang bahan-bahan bakarannya: manusia dan batu (berhala); neraka itu dijaga dan dikawal oleh malaikat-malaikat yang keras kasar (layanannya); mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintahkanNya kepada mereka, dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkan.”Surah At-Tahrim 66:6

Menurut Imam Kathir, tabiat malaikat yang menjaga neraka adalah kasar dan dicabut daripada hati mereka(malaikat) perasaan belas kasihan terhadap orang-orang kafir.

Sedarlah kita bahawa sifat penjaga neraka memang layak berada di dalam neraka untuk menambahkan lagi seksaan kepada penghuni neraka.

Walau betapa sakit dan pedihnya seksaan yang ditanggung penghuni neraka, malaikat penjaga neraka tidak mempunyai walau secebis belas kasihan kepada mereka.

Para malaikat hanya patuh mengikut perintah Allah. Dan tangisan ahli neraka tidak berguna lagi. Kata taubat sudah terlambat untuk dilafazkan di sana.

#2- Makanan Ahli Neraka

Dalam neraka juga disediakan makanan dan minuman. Namun, segala pemberian itu hanya menambah seksa dan sakitnya kepada ahli neraka.

Benar, makanan yang disediakan menambah beban kesakitan tetapi disebabkan haus dan lapar yang terlampau, mereka terpaksa menelannya. Dalam al-Quran dinyatakan satu buah yang menjadi makanan ahli neraka iaitu:

“(Ingatlah), sesungguhnya pokok Zaqqum, (Buahnya) menjadi makanan bagi orang yang berdosa (dalam neraka). (Makanan ini pula panas) seperti tembaga cair, mendidih dalam perut, Seperti mendidihnya air yang meluap-luap panasnya.”Surah Ad-Dukhan 44: 43-46


Pada ayat dan surah yang lain ada menyebut tentang minuman ahli neraka iaitu:

“Dan katakanlah (wahai Muhammad): “Kebenaran itu ialah yang datang dari Tuhan kamu, maka sesiapa yang mahu beriman, hendaklah ia beriman; dan sesiapa yang mahu kufur ingkar, biarlah dia mengingkarinya”. Kerana Kami telah menyediakan bagi orang-orang yang berlaku zalim itu api neraka, yang meliputi mereka laksana khemah; dan jika mereka meminta pertolongan kerana dahaga, mereka diberi pertolongan dengan air yang seperti tembaga cair yang membakar muka; amatlah buruknya minuman itu, dan amatlah buruknya neraka sebagai tempat bersenang-senang.”Surah Al-Kahfi 18:29

#3- Haiwan Buas Dalam Neraka

Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud:

“Tidak ada seorang pun pemilik harta yang tidak menunaikan zakatnya melainkan harta itu kelak ditampilkan di hadapannya dalam bentuk seekor ular botak. Ular itu mempunyai titik hitam di atas matanya. Ia mematuk pangkal dagu orang itu sambil berkata, ‘Akulah harta kamu. Akulah simpanan kamu.’”Hadis riwayat Imam Bukhari

Benarlah neraka menjadi seburuk-buruk tempat. Pelbagai seksaan dan rintangan berat harus ditanggung oleh penghuni neraka.

Dihadirkan haiwan buas yang akan menambah keperitan ahli neraka di dalamnya. Begitulah bukti Allah adil akan hambaNya. Setiap perbuatan pasti ada pembalasan.

Jika manusia yakin dan percaya akan dahsyatnya neraka pasti mereka tidak akan mahu bermudah-mudah dengan amalan dosa.

#4- Seksaan Yang Menakutkan

Firman Allah S.W.T yang bermaksud:

“Sesungguhnya orang-orang yang kufur ingkar kepada ayat-ayat keterangan Kami, Kami akan membakar mereka dalam api neraka. Tiap-tiap kali kulit mereka masak hangus, Kami gantikan untuk mereka kulit yang lain supaya mereka dapat merasa azab sengsara itu. Dan (ingatlah) sesungguhnya Allah adalah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.”Surah An-Nisa’ 4:56

Kulit yang dibakar di dalam neraka sehingga hangus akan diganti semula. Prosesnya berulang dan sentiasa berjalan di dalam neraka.

Kesakitannya tidak usah dikata, lebih menyeksakan daripada segala seksaan di dunia. Bagaimana pula seksaan yang paling ringan di dalam neraka? Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud:

“Sesungguhnya, seringan-ringan seksaan ahli neraka pada hari kiamat adalah seseorang yang di bawah tumitnya diletakkan dua bara api yang dapat mendidihkan otaknya. Sedangkan dia berfikir bahawa tidak ada seorang pun yang merasakan seksaan yang lebih daripadanya. Padahal itu adalah seksaan paling ringan di neraka.”Hadis riwayat Imam Bukhari dan Imam Muslim

Kesimpulan

Setiap manusia inginkan kehidupan yang baik dan bahagia. Kebahagiaan hidup bukan hanya berhenti di dunia tetapi harapannya akan berlanjut sehingga ke hari akhirat.

Neraka bukan tempat yang perlu dituju. Walau dosa kita bergunung, janganlah berhenti untuk meminta keampunan dan mengharap rahmat Allah S.W.T yang Maha Luas.

Selagi kita bernafas dan dapat mencelikkan mata pada hari ini, kita masih ada peluang dan masa untuk kembali kepada Allah S.W.T. Allah sedang menunggu taubat kita. Firman Allah S.W.T yang bermaksud:

“Oleh itu tidakkah mereka mahu bertaubat kepada Allah dan memohon keampunannya (sesudah mereka mendengar keterangan-keterangan tentang kepercayaan mereka yang salah dan balasan seksanya)? Padahal Allah Maha pengampun, lagi Maha Mengasihani.”Surah Al-Ma’idah 5:74

Ya Allah, selamatkanlah dan peliharalah kami dari azab api nerakaMu. Sesungguhnya kami tidak sanggup dan tahan menanggung seksa nerakaMu.

Rujukan:
1. Al-Quran dan Terjemahan
2. Ensiklopedia Kiamat (Penulis: Tim Gema Insani)


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fazli Abdullah

Dilahirkan di Kedah. Hobi membaca dalam genre agama dan motivasi. Mengemari lagu nasyid. Menjadikan penulisan sebagai medan penyebaran ilmu dan kebenaran. tzkrh.com adalah ruangan penulisan pertamanya menulis dengan serius.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami