Ibadah

Makna Bacaan Dalam Solat Yang Perlu Kita Tahu

Oleh Natirah Azira  •  1 Nov 2018  •  1 min baca

Kerap kali kita mendengar pesanan bahawa khusyuk dalam solat boleh diraih dengan memahami dan menghayati makna bacaan dalam solat. Usaha untuk memahami dan mencapai solat yang berkualiti adalah usaha yang berterusan yang harus dilakukan oleh semua umat Islam. Berikut disenaraikan bacaan dalam solat untuk panduan kita semua.

#1- Niat Solat

Contoh bagi Solat Zuhur:

#2- Takbiratul Ihram

#3- Membaca Doa Iftitah

#4- Membaca Al-Fatihah

#5- Rukuk

#6- Iktidal (Kembali berdiri dari rukuk)

#7- Sujud

#8- Duduk Di Antara Dua Sujud

#9- Bacaan Tahiyat Awal

#10- Bacaan Tahiyat Akhir

#11- Memberi Salam Ke Kiri Dan Ke Kanan

#12- Doa Qunut Untuk Solat Subuh

Semoga panduan yang disediakan di atas mampu membantu kita dalam meningkatkan kualiti ibadah wajib yakni solat yang kita lakukan setiap hari. Semoga Allah memberkati usaha kecil ini, InsyaAllah.

Sumber:
Panduan Solat Yang Disediakan oleh Malaysian Students and Community of Leeds


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami