Keluarga

8 Perkara Yang Membuatkan Kanak-Kanak Membesar Dengan Lebih Gembira

Oleh Natirah Azira  •  25 Sep 2018  •  3 min baca

Fasa kanak-kanak adalah fasa yang sangat penting dalam perkembangan diri seorang manusia. Kajian psikologi mendapati bahawa tempoh seawal lima tahun tumbesaran kanak-kanak merupakan tempoh otak berkembang dengan sangat cepat dan pantas.

Hubungan mereka dengan apa yang mereka lihat, sentuh dan dengar akan merangsang interaksi neuron dalam otak sekaligus mempengaruhi pembentukan sikap. Jadi jom kita lihat pula apakah perkara yang mampu membantu kanak-kanak-kanak membesar dengan lebih gembira.

#1- Masa Bermain

Masa bermain sangat penting untuk kanak-kanak. Waktu bermain dapat membantu otak mereka untuk berkembang dan menjadi lebih kreatif. Biarkan mereka dengan dunia imaginasi mereka.

#2- Elakkan Bergaduh Di Hadapan Kanak-Kanak

Minda anak-anak mudah menyerap. Mereka cepat meniru apa yang mereka dengar dan lihat. Dalam jangka masa panjang, pergaduhan yang berlaku di hadapan mereka juga boleh menjadikan mereka risau dan rasa tidak selamat.

#3- Berhenti Membandingkan

Setiap kanak-kanak itu unik. Mereka mempunyai kelebihan dan kelemahan masing-masing. Dalam sekian ramai anak-anak, pasti ada yang jenis banyak cakap, yang kurang bercakap, yang rajin, yang kurang rajin. Usah bandingkan kekuatan dan kelemahan mereka secara berlebihan. Menasihati itu perlu tetapi jangan sampai merendah-rendahkan mereka.

Apabila anda membandingkan mereka dengan kanak-kanak yang lain secara melampau, hati kecil mereka boleh tercedera. Lama kelamaan, mereka boleh hilang keyakinan diri kerana selalu merasakan bahawa mereka tidak dapat mencapai standard atau kemahuan ibu bapa.

#4- Ajar Mereka Bagaimana Emosi Negatif Boleh Membantu

Kanak-kanak juga boleh terdedah dengan emosi yang negatif dalam kehidupan seharian. Ia suatu perkara yang normal. Contohnya kalah dalam acara sukaneka di sekolah, tidak dapat menyaingi kejayaan adik beradik yang lain dalam peperiksaan dan sebagainya.

Ajar mereka untuk mengurus emosi sedih yang dirasai dengan sebaiknya. Fahamkan mereka bahawa kekalahan bukan semestinya sesuatu yang buruk, peluang untuk mencuba lagi sentiasa ada. Bantu supaya semangat mereka naik semula.

#5- Meraikan Usaha

Kita faham bahawa kudrat kanak-kanak tidak seperti orang dewasa. Kadang-kadang suatu perkara yang mereka lakukan memang tidak akan sempurna contohnya, mengelap air yang tumpah, menyusun buku atau melipat pakaian. Namun raikanlah cubaan mereka untuk membantu. Puji usaha mereka. Perkara ini akan membantu mereka untuk lebih yakin diri apabila melakukan sesuatu kelak.

#6- Ajari Erti Tanggungjawab

Tanggungjawab bukan hanya untuk orang dewasa. Kanak-kanak juga sudah boleh diajar tentang tanggungjawab. Contohnya mereka perlu mengaku salah apabila melakukan kesalahan, jika ada kesilapan dengan rakan, mereka perlu belajar meminta maaf.

Jika ada tugas atau kerja rumah yang diberikan, biarkan mereka melakukannya sendiri. Pengawasan yang berlebihan akan membuatkan mereka merasa bahawa mereka tidak diberi kepercayaan yang sepenuhnya untuk menyelesaikan tugasan tersebut.

#7- Cipta Memori Yang Menggembirakan

Apa memori masa kecil yang paling anda ingati? Jika memori tersebut adalah memori yang menggembirakan, pasti ada masih boleh merasa manisnya. Memori beginilah yang akan mengukuhkan ikatan dengan anak-anak. Sekalipun mereka akan meningkat dewasa kelak, dan berjauhan dari keluarga, ingatan yang manis akan tetap mendekatkan.

#8- Kekalkan Tradisi Keluarga

Sesetengah keluarga mempunyai tradisi seperti makan malam bersama, sambutan hari keluarga, sambutan hari kelahiran dan sebagainya. Tradisi sebegini dapat mengukuhkan ikatan dengan ahli keluarga sekaligus meningkatkan rasa percaya. Keluarga akan menjadi tempat rujukan jika ada apa-apa masalah terjadi kelak, dan kepentingan institusi keluarga juga tidak akan diketepikan.

Kanak-kanak adalah aset kehidupan jangka masa panjang. Kanak-kanak yang membesar dengan sihat kelak akan menjadi insan yang mampu berfungsi dengan baik untuk diri sendiri, keluarga dan masyarakat keseluruhannya.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami