Ibadah

3 Wasiat Buat Pencinta Rasulullah SAW

Oleh Ustaz Iqbal Zain  •  10 Jul 2017  •  2 min baca

(قل بفضل الله و برحمته فبذلك فليفرحوا هو خير مما يجمعون)

“Katakanlah (Wahai Muhammad); dengan kurniaan dan RAHMATNYA, hendaklah mereka bergembira, Maka itu lebih baik dari apa sahaja yang mereka kumpulkan”

Berkata sebahagian Ahli Tafsir; “Rahmat” yang dimaksudkan dalam ayat di atas ialah Rasulullah SAW . Bermakna:

“Hendaklah mereka bergembira dengan kehadiran Rasulullah SAW di dalam kehidupan ini.

Maka sekurang-kurangnya lakukanlah tiga perkara berikut sebagai tanda gembira akan kehadiran Rasulullah SAW walaupun jauh sekali jika dibandingkan dengan para sahabat meluahkan rasa cinta mereka.

#1 – Perbanyakkan Selawat

Berkata Syeikh As Sakhawi dalam Kitab Qoulil Badi’ ;

Paling kurang selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dalam seharian ialah 300 kali.

Rasulullah SAW bersabda:

مَن صلَّى عليَّ صلاةً واحدةً، صَلى اللهُ عليه
عَشْرَ صَلَوَاتٍ، وحُطَّتْ عنه عَشْرُ خَطيئاتٍ، ورُفِعَتْ له عَشْرُ دَرَجَات

“Sesiapa yang mengucapkan selawat kepadaku satu kali maka Allah Taala akan berselawat (menurunkan rahmat) baginya sepuluh kali, dan digugurkan sepuluh kesalahan (dosa)nya, serta ditinggikan baginya sepuluh darjat (di syurga kelak)”

Sabda Nabi SAW:

الْبَخِيلُ مَنْ ذُكِرْتُ عِنْدَهُ فَلَمْ يُصَلِّ عَلَيَّ

“Orang bakhil ialah mereka yang apabila disebut tentang-ku mereka tidak berselawat ke atasku”(Sahih Tirmizi)

#2 – Sunnah Rasulullah SAW

Kalau bukan kita yang hidupkan sunnah Rasulullah SAW maka siapa lagi ? Hidupkanlah Sunnah Nabi Muhammad SAW dengan penuh rasa keagungan, rasa rindu dan kasih. Makan minum, keluar masuk bilik air, Solat lima waktu dan sebagainya. Bukalah Kitab Syamail Muhammadiah untuk mengenali sunnah-sunnah tersebut.

#3 – Khidmat Untuk Ummat Nabi Muhammad SAW

Ummat Rasulullah SAW adalah umum; Muslim dan juga Kafir. Harus bermuamalah dengan mereka dengan cara Rasulullah SAW bermuamalah lebih-lebih lagi Muslim. Berkhidmatlah dengan mereka dengan perasaan bahawa engkau menjadi wakil Nabi Muhammad SAW dalam khidmatmu itu supaya tidak akan engkau pancarkan akhlakmu melainkan akhlak Nabi Muhammad SAW.

Tidak akan terpancar melainkan kasih sayang Nabi Muhammad SAW. Di sana nanti akan terpancar rahsia kenabian dalam berdakwah. Semoga sedikit sebanyak usaha kita untuk mendekatkan diri kepada Rasulullah SAW di dunia ini dengan niat agar supaya Allah Taala mendekatkan kita dengan Baginda ‎SAW di sana nanti InsyaAllah. Amin.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Ustaz Iqbal Zain

Ustaz Iqbal Zain merupakan seorang penceramah bebas, penterjemah ulama dari luar dan panel penceramah Pertubuhan KEMUDI. Mendalami pengajian khusus Feqah Imam Syafiee, Ilmu Tarbiyah dan Fiq-hudda’wah di Pusat Pengajian Darul Mustafa, Yamen. Kini menyambung pengajian di peringkat Master dalam bidang Ketamadunan Dan Falsafah Islam di Centre for Advanced Studies on Islam, Science and Civilisation (CASIS) di Universiti Teknologi Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami