Gaya Hidup

8 Perkara Asas ‘Beginner Traveller’ Perlu Tahu

Oleh Anas  •  6 Mar 2017  •  5 min baca

Berjalan-jalan atau melancong memang menyeronokkan. Allah menciptakan dunia ini dengan pelbagai keindahan dan manusia yang berbeza cara. Kita bukan sahaja dapat melihat tempat-tempat yang lain daripada tempat kita, kita juga dapat mempelajari banyak perkara baru.

Kita belajar tentang budaya, bahasa, seni dan warisan sesebuah tempat. Bagi mereka yang sudah biasa bermusafir, semua maklumat sudah ada di dalam kepala. Tapi bagi mereka yang baru belajar menjadi traveler, mesti ada perkara yang menjadi persoalan iaitu, “Apakah persediaan saya?”

#1 – Tempat Yang Mudah Dilawati

Pilih tempat yang mudah dilawati sebagai permulaan. Isi barang anda di dalam beg yang tidak terlalu besar. Bagi ‘kaki travel’, Lebih mudah jika anda menggunakan beg galas supaya senang di bawa. Bawa bateri atau powerbank untuk alatan seperti telefon bimbit dan kamera anda.

Usahakan juga untuk tidak membawa terlalu banyak barangan. Bagi muslimah, bawalah tudung yang boleh disesuaikan dengan baju yang berbeza. Pakai pakaian dan kasut yang selesa dan sesuai untuk cuaca lokasi pelancongan anda. Ia lebih mudah jika beg anda tidak berat. Jika anda lupa sesuatu, boleh beli semasa anda berada di sana.

#2 – Solat Sunat Musafir

Buat solat sunat sebelum bermusafir. Minta petunjuk dan perlindungan dari Allah agar perjalanan kita sentiasa berada dalam lindungan-Nya. Solat musafir sebanyak 2 rakaat. Baca surah Al-Fatihah dan surah Al-Kafirun dalam rakaat pertama dan surah Al-Fatihah serta surah Al-Ikhlas pada rakaat kedua.

Sebelum bergerak, boleh baca doa;

“Dengan nama Allah aku bergantung kepada Allah, dan tiada daya upaya kami kecuali dengan keizinanMu ya Allah”

Jangan lupa doakan juga ahli keluarga yang ditinggalkan selama anda pergi.

Melancong tidak bermakna anda boleh meninggalkan kewajipan solat sesuka hati anda. Islam telah memudahkan urusan agama kita dengan solat jamak dan qasar. Cari tempat yang bersih untuk bersolat tanpa mengganggu keselesaan orang lain.

#3 – Ilmu Yang Berkaitan

Kita tidak boleh pergi ke suatu tempat tanpa ilmu. Dapatkan sebanyak mungkin maklumat. Zaman ini zaman di mana segalanya berada di hujung jari anda. Ada ramai ‘kaki travel’ yang berkongsi pengalaman mereka di blog dan media sosial.

Antara laman Facebook yang anda boleh lawati ialah Have Halal, Will Travel dan Kaki Travel Malaysia. Pergi tanpa ilmu hanya akan menimbulkan masalah. Walaupun anda mungkin berjaya melalui segala cabaran, tapi percutian anda akan lebih bermakna jika anda faham beberapa perkara sebelum pergi.

Firman Allah yang bermaksud;

“Dan berbincanglah dengan mereka dalam sesuatu urusan, kemudian apabila kamu sudah membulatkan tekad, bertawakallah kepada Allah. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang bertawakal kepadanya.”

#4 – Maklumat Yang Mencukupi

Rajinkan diri anda mencari sebanyak mungkin maklumat tentang lokasi sasaran anda. Ini kerana setiap tempat mempunyai cara dan peraturan mereka sendiri. Tonton Youtube, lihat forum, atau beli buku bimbingan pelancongan untuk lokasi pilihan anda.

Hormati perbezaan yang ada sebagai suatu ilmu baru dan pengalaman baru. Walaupun begitu, tidak mustahil anda akan menemui perkara baru yang anda tidak terfikir sebelum ini. Itulah keseronokan semasa melancong.

Sila jaga tingkah laku sepanjang berada di tempat orang. Usah bersikap sombong, tidak berhemah, dan melakukan perbuatan yang sia-sia. Jika anda tidak tahu bercakap dalam bahasa negara yang anda akan pergi, cuba dapatkan aplikasi yang sesuai untuk beberapa perkataan atau ayat yang penting.

#5 – Niat Yang Betul

Pergi ke suatu tempat mestilah dengan niat yang baik. Kalau buruk yang anda cari, maka buruklah yang anda akan temui.
Rasulullah saw bersabda:

“Tidak ada seorang pun yang keluar dari rumahnya kecuali ada dua panji, salah satu di antaranya berada di tangan malaikat, manakala yang lainnya di tangan syaitan. Maka jika keluarnya adalah bagi urusan yang disukai Allah swt, ia akan diiringi oleh malaikat dengan panji-panjinya. Beliau akan selalu berada di bawah panji-panji malaikat sehingga beliau kembali ke rumahnya. Sebaliknya, jika keluarnya bagi perkara hal yang dimurkai Allah, orang itu akan diiringi oleh syaitan dengan panji-panjinya. Beliau akan selalu berada di bawah panji-panji syaitan sehingga beliau pulang kembali ke rumahnya”Ahmad dan Tabrani

#6 – Perancangan Yang Tersusun

Jika mahukan perjalanan yang lancar, buatlah perancangan yang betul. Pastikan anda tahu masa dan aktiviti yang akan dijalankan, kenderaan apa yang anda akan naiki, serta jalan dan tempat yang anda akan duduki.

Pastikan passport, wang, makanan, pakaian, ubat-ubatan asas, dan keperluan asas berada dalam beg anda. Bagi yang suka membaca, anda boleh menyediakan al-Quran dan buku dalam telefon pintar anda.

#7 – Pastikan Keselamatan Barangan

Pastikan keselamatan barangan anda sepanjang berada di negara yang anda kunjungi. Jangan tinggalkan barangan atau meletakkan barangan anda di tempat yang berisiko untuk dicuri penyeluk saku atau peragut. Elakkan membawa wang tunai dalam jumlah yang banyak.

Anda boleh menggunakan ATM jika memerlukan wang (jangan lupa untuk aktifkan kad atm untuk penggunaan antarabangsa). Sentiasa buat persediaan mengenai kemungkinan adanya perbelanjaan yang terpaksa dibuat melebihi bajet anda.

#8 – Menyusun Back-up Plan

Berfikir secara realistik. Dunia ini tidak semuanya mudah dan indah. Mungkin anda akan jatuh sakit, atau ditimpa kemalangan, serta menjadi mangsa penyeluk saku.

Namun begitu, masih ramai orang di dunia ini yang baik. Jika anda menghadapi kesukaran, dapatkan bantuan penduduk tempatan atau pihak berkuasa. Selain nasihat daripada ramai orang, anda juga boleh buat keputusan anda dengan tinjauan anda sendiri.

Nikmati percutian anda dan ingat Allah sepanjang perjalanan anda. Semoga Allah memudahkan semua urusan anda dan pulang dengan semangat baru.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Anas

Seorang penulis yang suka bereksperimentasi dengan pelbagai bidang dalam penulisan. Pernah menulis buku kanak-kanak dan juga majalah.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami