Gaya Hidup

Adakah Anda Mencari Harta Atau Mencari Keberkatan Harta?

Oleh Marina  •  29 Sep 2017  •  2 min baca

Firman Allah S.W.T yang bermaksud;

“…. Carilah apa-apa yang kamu hajati dari kurniaan (kelebihan) Allah.”Surah al-Jumu’ah:10

Berdasarkan sepotong ayat al-Quran ini, apakah yang dapat kita fahami daripada mesej yang ingin disampaikan oleh Allah S.W.T kepada kita?

Adakah tujuan hidup kita ini hanya mencari harta benda sahaja? Atau, adakah kehidupan yang kita jalani ini hanya semata-mata memikirkan tentang kehidupan di dunia sahaja?

Di dalam potongan ayat ini, kita tidak diminta untuk mencari harta. Akan tetapi, fokus yang ingin disampaikan menerusi ayat tersebut ialah mencari kurniaan dan kelebihan Allah S.W.T melalui apa jua bidang yang kita ceburi.

Perkataan ‘kelebihan Allah’ yang dimaksudkan di sini ialah segala apa yang kita cari dan perolehi di muka bumi ini adalah milik Allah S.W.T secara mutlak.

Segala kurniaan dan kenikmatan yang melata di muka bumi ini adalah hak milik Allah S.W.T.

Kita hanyalah peminjam yang meminjam ‘barangan’ dari-Nya. Oleh itu, dalam hidup ini sebolehnya hindarkanlah diri daripada berlaku angkuh dan riak jika kita mendapat kurniaan yang melimpah ruah berbanding orang lain. Hakikatnya, limpahan untuk kita itu kadang ada hak orang lain di dalamnya.

Jika segala yang ada di muka bumi ini milik Allah S.W.T, maka segala perintah-Nya wajiblah kita patuhi. Bayangkan jika seseorang meminjam harta milik kita sesuka hati tanpa meminta keizinan, sudah pasti sebagai pemilik kita berasa marah di atas tindakan orang tersebut.

Maha Kasih dan Pemurahnya Allah azza wajalla di atas sifat kasih sayang-Nya kepada setiap hamba.

Maka, jelaslah di sini bahawasanya di dalam mencari harta atau apa-apa jua keperluan dalam hidup ini, apa yang perlu diutamakan adalah keberkatan daripada Allah S.W.T.

Harta dan apa jua yang kita miliki hakikatnya adalah milik Allah S.W.T dan manusia adalah khalifah di muka bumi-Nya. Wallahua’lam.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Marina

Merupakan graduan dari UNISZA, Terengganu dalam bidang Pengajian Islam dengan hasrat menggabungkan pelbagai pengetahuan dan kemahiran yang dimiliki untuk manfaat komuniti. Menulis adalah salah satu dari minatnya dan beliau turut menghasilkan sebuah karya pertamanya yang berjudul , '' Himpunan Kisah Kaum-Kaum Binasa''.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami