Wanita

10 Perkara Tentang Wanita Yang Ada Disebut Di Dalam Hadis

Oleh Anas  •  22 Nov 2016  •  3 min baca

Sebagai sumber kedua selepas Al-Qur’an, terdapat hadith yang menyentuh tentang hal wanita. Berikut adalah sebahagian hadith mengenai wanita untuk dijadikan panduan.

1- Wanita Solehah Perhiasan Dunia

Muslim meriwayatkan daripada Abdullah bin Amr r.a bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:

“Dunia adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan dunia adalah wanita solehah.”

Muslim

2- Agama Sebagai Aset Terpenting Wanita

“Wanita itu dinikahi kerana empat perkara iaitu kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikannya, dan kerana agamanya. Maka pilihlah olehmu wanita yang beragama, engkau akan beruntung.”

Al-Bukhari

3- Berlemah-lembut Dengan Kaum Wanita

Al-Bukhari dan Muslim meriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a., beliau berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

“Nasihatilah kaum wanita secara baik, kerana wanita itu diciptakan daripada tulang rusuk. Sesungguhnya tulang rusuk yang paling bengkok adalah yang berada di bahagian yang paling atas. Jika engkau meluruskannya, bererti engkau mematahkannya; dan jika engkau membiarkannya, maka dia tetap akan bengkok. Oleh itu, nasihatilah kaum wanita secara baik.”

Riwayat Bukhari Dan Muslim

4- Bersederhana Dalam Menghukum Wanita

Muslim meriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a., beliau berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

“Janganlah seorang mukmin membenci wanita mukminah (isterinya), kerana jika dia tidak menyukai salah satu perangainya, boleh jadi dia menyukai perangainya yang lain.”

Riwayat Muslim

5- Mendapatkan Keizinan Suami Dalam Ibadat

Al-Bukhari dan Muslim meriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

“Tidak halal bagi seorang isteri untuk berpuasa (sunat) di waktu suaminya berada di sisinya, melainkan atas izinnya. Dia juga tidak halal mempersilakan seseorang masuk ke rumahnya, melainkan jika suami telah mengizinkannya.”

Riwayat al-Bukhari dan Muslim

6- Dipelihara Simbol Kewanitaannya

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

“Tiga orang tidak akan masuk syurga dan tidak diperhatikan oleh Allah pada hari kiamat nanti: Orang yang derhaka terhadap kedua-dua ibu bapanya, wanita yang mirip dengan lelaki dan lelaki yang dayus (suami yang membiarkan orang lain memasuki rumah isterinya.”

Riwayat Ahmad

7- Menjauhi Perkara Yang Menarik Perhatian Lelaki

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

“Setiap pandangan (kepada lawan jenis sehingga merangsang syahwat) adalah zina. Seorang wanita yang memakai wangian kemudian melalui satu kumpulan (lelaki), dia telah (dianggap) berzina.”

Riwayat Tirmizi

8- Menjaga Rahsia

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

“Sesungguhnya antara manusia yang menempati kedudukan yang buruk di sisi Allah pada hari kiamat ialah seorang lelaki yang menyetubuhi isterinya dan isterinya juga menggaulinya, kemudian salah seorang daripada kedua-duanya menyiarkan rahsia pasangannya.”

Riwayat Muslim, Abu Daud dan lainnya

9- Menurut Permintaan Suami

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

“Apabila seorang lelaki mengajak isterinya ke tempat tidur dan dia tidak mahu memenuhinya sehingga suaminya marah kepadanya, maka malaikat akan terus melaknatnya sampai Subuh.”

Riwayat Bukhari dan Muslim

10- Dibolehkan Bersolat Jemaah Di Masjid

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:

“Sekiranya seorang isteri meminta izin untuk ke masjid, janganlah kamu menghalangnya.”

Riwayat Bukhari


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Anas

Seorang penulis yang suka bereksperimentasi dengan pelbagai bidang dalam penulisan. Pernah menulis buku kanak-kanak dan juga majalah.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami