Keluarga

Ibu Sudah Tua, Jangan Biarkan Dia Sendiri

Oleh Ahmad Saifuddin  •  20 Jun 2016  •  2 min baca

Hari ini keluar pergi bazar Ramadhan. Isteri mahu beli kuih muih. Terkeluar cerita guru di sekolahnya yang baru balik dari umrah.

Guru itu bercerita,

“Kali ini Allah mahu uji saya. Kenapa?

Saya tinggal sebilik dengan wanita usia 70an. Ke mana sahaja mahu pergi, perlukan teman. Kita yang tiada kena mengena terpaksa bantu wanita itu.”

“Anak-anaknya tidak temankan dia?”

Tanya guru lain yang dengar ceritanya.

“Kemudian, cucunya siap kirim supaya nenek belikan jubah jenama sekian-sekian. Terpaksalah saya dan kawan bantu mencari barang-barang dikehendakinya.”

Sahabat subahat,

Jangan biarkan ibu sendirian. Dia perlukan teman apabila usianya mencecah 70 tahun. Walaupun dia wanita besi menjaga berbelas anak-anaknya. Dia tetap perlukan seseorang di sampingnya.

Walaupun kita mampu sponsor pakej umrah premium setiap tahun, temanilah ibu di sana. Dia lubuk pahala buat anak-anak.

Berbakti kepada ibu bapa ibarat menangkap ikan dengan pukat tunda. Segala mak nenek binatang masuk ke dalamnya. Pahala berganda-ganda, hidup bahagia aman sentosa.

Membahagiakan ibu bukan dengan membelanjanya dengan pelbagai kemewahan. Cukuplah membawanya ke mana-mana yang dia suka. Walaupun di pondok durian di dusunnya. Walaupun menziarahi rakan sekolah lamanya.

Seorang ibu yang baik tidak akan meminta-minta. Dia mahu kita memahami apa yang dia rasa.

Dekati rakan sahabat handainya. Kita akan tahu siapa ibu sebenarnya di luar pandangan kita. Saya tidak kesampaian untuk melakukan hal itu. Saya hanya sempat 5 tahun sahaja. Suaranya saya hampir lupa.

Mohon jangan biarkan ibu sendirian.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Ahmad Saifuddin

Salah seorang Tim Pengkaji Hadith Psikologi. Sedang menjalankan kajian hadith dan sirah dari aspek psikologi, motivasi, bisnes dan marketing. Sekarang sedang menyambung pengajian di peringkat PhD dalam bidang Pengajian Hadith di Universiti Malaya.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami