Wanita

Zubaidah, Permata Kerajaan Abbasiyah

Oleh Natirah Azira  •  16 Oct 2018  •  3 min baca

Nama sebenar beliau ialah Zubaidah binti Ja’far. Beliau adalah seorang permaisuri kepada pemerintah Kerajaan Abbasiyyah yang kelima iaitu Khalifah Harun Al-Rasyid.

Datuknya, Abu Ja’far Mansur membuat perancangan yang teliti untuk pendidikannya. Hanya guru dan ilmuwan yang layak dan berwibawa sahaja yang diambil untuk mengajar. Zubaidah juga adalah seorang pelajar yang bijak dan mempunyai kecerdasan yang tinggi.

Beliau tekun menuntut ilmu dan mempunyai ikatan yang sangat erat dengan Al-Quran dan Hadis. Beliau cemerlang dalam sastera Arab begitu juga bidang ilmu yang lain dalam masa yang sama mampu bersaing dengan ilmuwan lain yang sezaman dengannya.

Ketika zaman pemerintahan Harun Al-Rasyid, Empayar Abbasiyyah muncul sebagai zaman keemasan yang termaju di rantau itu. Sebagai seorang permaisuri, kehidupan Zubaidah juga dilimpahi kemewahan, namun beliau juga hanya seorang wanita Islam seperti yang lain. Kemewahan yang dimiliki digunakan ke jalan kebaikan.

Dikatakan bahawa beliau akan mengupah seratus orang hamba wanita yang akan mengalunkan bacaan Al-Quran berterusan dan suara bacaan mereka akan bergema di istana tersebut. Beliau juga seorang yang sangat mementingkan waktu solat dan puasa. Beberapa kali beliau mengerjakan haji dan pernah sekali beliau hanya berjalan kaki ke Mekah untuk menunaikan haji.

Zubaidah juga seorang yang sangat prihatin dengan kebajikan masyarakat dan murah hati membelanjakan duit untuk kegunaan mereka. Beliau membina rumah penginapan di sepanjang jalan dari Iraq ke Mekah, telaga untuk jemaah haji dan juga pengembara.

Dari semasa ke semasa, jalan tersebut biasanya akan dilitupi debu setiap kali ribut pasir melanda dan para pengembara tidak dapat menemui jalannya. Beliau lalu mengarahkan supaya dibina tembok batu di kanan dan kiri jalan supaya dapat menghalang ribut dan belanja projek tersebut memakan ratus ribu dinar.

Beliau juga terlibat dalam usaha membina terowong bersejarah yang membekalkan air ke tanah Mekah. Dikatakan sebelum pemerintahan Khalifah Harun Ar-Rasyid lagi, masyarakat selalu menghadapai kesukaran untuk mendapatkan air. Apabila masalah tersebut diajukan kepadanya, beliau lantas mengarahkan jurutera yang pakar dalam ilmu kejuruteraan hidro serta arkitek untuk mencari punca air yang dapat dibekalkan ke tanah Mekah.

Setelah beberapa bulan mengkaji, akhirnya dua punca mata air dijumpai. Satu menghala ke Taif, lebih kurang 25 kilometer dari Mekah dan satu lagi terletak di puncak Bukit Kara. Namun tugasan tersebut bukan suatu yang mudah. Projek tersebut memakan masa tiga tahun, dengan melibatkan ribuan pekerja. Mereka akhirnya berjaya membina terusan yang menembusi gunung dan air berjaya disalurkan kepada penduduk Mekah.

Apabila rekod belanjawan dikemukakan kepada Zubaidah, ketika itu beliau berada di kawasan istana berdekatan dengan Sungai Tigris. Beliau langsung tidak memandang dokumen tersebut dan mengarahkan ianya dicampak ke Sungai Tigris, lalu berkata;

“Aku telah menyerahkan urusan belanjawan ini pada Hari Perhitungan. Segala yang telah aku lakukan hanyalah untuk mendapat kebaikan dari Allah. Jika ada sejumlah wang yang aku berhutang, aku bersedia untuk membayarnya, dan jika ada yang berhutang kepada aku, maka aku tidak akan mengiranya”

Terowong tersebut akhirnya dinamakan “Terowong Zubaidah” sempena namanya.

Diterjemahkan daripada artikel haqislam.org


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Psikologi di universiti yang sama. Seorang yang suka membaca pelbagai genre bahan bacaan terutama sejarah, sastera, motivasi dan psikologi.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami