Berita

WORLD #QuranHour – Gemakan Surah Ar-Rahman 12 Tengah Hari Ini

Oleh Natirah Azira  •  13 May 2020  •  2 min baca

WORLD #QuranHour ialah sebuah kempen yang mempromosikan budaya membaca Al-Quran ke segenap lapisan masyarakat merentas negara dan budaya.

Kempen ini sudah bermula sejak tahun 2016 lagi, dibawah anjuran Yayasan Warisan Ummah Ikhlas (WUIF). Ia pernah dijalankan di lokasi utama, iaitu Masjid Sultan Ahmad Shah, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia mengumpulkan kira-kira 4,000 peserta dan beratus lagi lokasi di seluruh Malaysia melibatkan umat Islam dari pelbagai negara.

Dalam kempen ini, umat Islam akan meluangkan masa selama satu jam untuk membaca dan menghayati bacaan Al-Quran bersama-sama secara serentak dari seluruh dunia.

Bersempena bulan Ramadan, sekali lagi ia akan diadakan pada hari ini dari jam 12.00 higga 1.00 tengah hari dan akan disiarkan secara langsung di TV Alhijrah, RTM, Bernama TV dan Astro Oasis. Selain itu, bagi yang mengikuti secara atas talian boleh terus ke laman Facebook Sinar Harian, World Quran Hour atau TV AlHijrah.

Walaupun penganjurannya pada kali ini secara digital ekoran penularan pandemik COVID-19, orang ramai masih boleh mengikuti dari rumah atau ruang kerja masing-masing sambil bersedia dengan Al-Quran terjemahan – surah yang menjadi pilihan kali ini adalah Surah Ar-Rahman.

Anjuran kempen ini juga bertujuan memupuk solidariti bersama. Orang ramai boleh mengambil gambar sendiri atau bersama keluarga dan rakan kerja (sambil memastikan penjarakan sosial) dan muat naik ke media sosial dengan meletakkan tanda pagar World #QuranHour.

Bersama-sama kita doakan keharmonian global dengan kalam dari Ar-Rahman. Kita gemakan Surah Ar-Rahman dari Malaysia & Indonesia ke seluruh dunia!


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami