Inspirasi

Usah Memandang Kecil Suatu Dosa, Tapi Lihat Siapa Yang Engkau Derhakai

Oleh Natirah Azira  •  26 Jun 2020  •  2 min baca

Kata-kata dalam tajuk di atas sebenarnya diucapkan oleh Bilal bin Sa’ad rahimahullah.

“Janganlah engkau melihat kecilnya suatu dosa, namun hendaklah engkau melihat siapa yang engkau durhakai”

Kita mungkin sering memandang ringan dosa-dosa yang dilakukan.

“Ah, tak seberapa pon dosa aku buat. Lambat bangun solat Subuh je. Aku masih solat.”

“Aku buang makanan je. Lagipun dah kenyang.”

“Aku umpat dia sikit je.”

Tetapi pernahkah kita fikir, siapa yang telah kita derhakai. Suruhan dan pesanan siapakah yang telah kita langgar.

Dalam contoh di atas, kita sudah melanggar pesanan daripada Baginda Rasulullah SAW dan juga Allah SWT. Kerana kita sudah dipesan agar menjauhkan diri daripada perbuatan membazir serta menjaga solat supaya tidak melewat-lewatkannya. Baginda juga berpesan agar menjaga percakapan kerana ia mampu menyakiti orang lain.

Anas bin Malik r.anhu pernah menyebutkan kata-kata yang sangat mendalam.

“Sesungguhnya kalian mengerjakan amalan (dosa) di hadapan mata kalian tipis seperti rambut, namun kami (para sahabat) yang hidup di masa Nabi SAW menganggap dosa semacam itu seperti dosa besar.”

Antara sifat orang beriman adalah mereka sentiasa berhati-hati dalam tindakan dan amalan – kerana takut derhaka kepada Allah dan mengingkari arahan Rasulullah SAW. Sehingga para sahabat pada zaman baginda sentiasa meminta nasihat dan bertanya baginda tentang amalan apakah yang paling baik untuk dilakukan.

Kerana takwa ialah menjauhi apa yang menjauhkan dirimu daripada Tuhan. Begitu pesan Abu Bakar Muhammad al-Rauzabari.

Orang yang beriman akan melihat dosanya seperti gunung yang boleh menghempap, sedangkan orang yang gemar melakukan maksiat melihat dosanya seperti seekor lalat yang lalu begitu sahaja di hadapan hidungnya.

Seharusnya kita takut untuk melakukan kesalahan bukan hanya kerana takut kepada dosa dan hukuman, tetapi bimbang jika Allah sudah murka atau Nabi SAW kecewa dan tidak mengaku umat.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami