Berita

Umat Islam Diseru Melaksanakan Solat Hajat

Oleh Fizah Lee  •  25 Mar 2020  •  1 min baca

Menurut sebuah kenyataan rasmi yang telah dikeluarkan oleh Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri telah mengatakan seruan kepada semua umat Islam di Malaysia untuk menunaikan solat sunat hajat.

Seruan itu telah dititahkan oleh Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin al-Mustafa Billah Shah. Solat hajat ini dilakukan untuk mendoakan kesejahteraan agar negara kita sembuh daripada wabak COVID-19 yang telah melanda negara kita sejak Januari lalu.

Solat hajat ini boleh dilakukan di kediaman masing-masing dan pada bila-bila masa kecuali pada waktu yang telah diharamkan solat seperti:

#1 – Selepas waktu solat Subuh sehingga terbit matahari
#2 – Ketika matahari tegak di atas kepada kecuali pada hari Jumaat
#3 – Selepas Asar
#4 – Sebelum maghrib sehingga terbenam matahari

Kenyataan media yang telah dikeluarkan pada malam tadi juga menggesa agar kita semua memperbanyakkan istighfar serta amalan-amalan lain seperti zikrulllah.

Oleh itu, sebagai umat Islam yang peka akan keadaan semasa, marilah kita sama-sama berdoa agar episod wabak yang melanda dunia hari ini boleh berakhir di samping mendoakan kekuatan para petugas utama yang telah bertungkus-lumus berjuang sehingga ke hari ini.

Sumber:
Kenyataan Media Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama)


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami