Inspirasi

Tips Melapangkan Dada

Oleh Dr Mohd Asri  •  2 Feb 2016  •  1 min baca

Pentas sandiwara dunia sering mengecewakan. Manusia boleh bersandiwara menjadikan yang salah itu benar, yang benar itu salah. Harta dan kuasa sering merubah timbangan hakiki dalam kehidupan ini.

Walaupun kadang-kala semua mata dapat menyaksikan betapa bohong dan menipunya sandiwara yang dipertontonkan itu, namun kuasa dan harta dengan penuh kecurangan menabalkan yang salah di tempat yang benar, yang benar di tempat yang salah.

Namun Tuhan tidak lupa walaupun insan sering lupa. Membaca al-Quran melapangkan jiwa kita, bahawa hari yang maha adil itu akan tetap menjelma jua.

Firman Allah: (maksudnya): Dan janganlah kamu menyangka bahawa Allah lalai akan apa yang dilakukan oleh orang-orang yang zalim;

Sesungguhnya Dia hanya melambatkan balasan mereka hingga ke suatu hari yang padanya terbeliak kaku pemandangan mereka, (dalam pada itu) mereka terburu-buru (menyahut panggilan ke padang Mahsyar) sambil mendongakkan kepala mereka dengan mata tidak berkelip, dan jantung hati mereka yang kosong (kerana bingung dan cemas).

Surah Ibrahim 42-43

Kredit gambar:bigthink


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Dr Mohd Asri

Dr Mohd Asri

Prof. Madya Dato' Dr. Mohd Asri Zainul Abidin (Dr Maza) merupakan Profesor Madya di Fakulti Pengajian Islam di Universiti Sains Malaysia, bekas mufti Perlis dan pendakwah Islam. Beliau banyak berkongsi pendapat mengenai pelbagai perkara di laman web peribadinya, Minda Tajdid.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami