Berita, Wanita

Tengku Maimun, Wanita Pertama Dilantik Sebagai Ketua Hakim Negara

Oleh Fizah Lee  •  3 May 2019  •  1 min baca

Tanggal 2 Mei 2019, Datuk Tengku Maimun Tuan Mat telah dilantik sebagai Ketua Hakim Negara yang baharu. Ia mula dikuat kuasa mulai 2 Mei setelah tamatnya perkhidmatan Tan Sri Richard Malanjum pada 12 April lalu setelah mencapai umur 66 tahun dan enam bulan.

“Setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih diucapkan kepada Tan Sri Richard Malanjum di atas segala khidmat bakti beliau sepanjang memegang jawatan Ketua Hakim Negara Mahkamah Persektuan,” ucap beliau.

Pelantikan ini telah dipersetujui oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong atas nasihat Perdana Menteri dan melalui perkenan Majlis Raja-Raja.

Ketua Pejabat Pendaftar Mahkamah Persekutuan Malaysia akan memaklumkan majlis penyampaian watikah pelantikan dan istiadat mengangkat serta menandatangani sumpah jawatan dan sumpah setia yang akan dilakukan di hadapan Yang di-Pertuan Agong setelah mendapat perkenan baginda.

Beliau merupakan Ketua Hakim Negara wanita yang pertama telah dilantik di Malaysia . Sebelum ini, beliau telah bertugas sebagai Pesuruhjaya Kehakiman di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur kemudiannya di Shah Alam. Selain itu beliau juga pernah menjawat jawatan sebagai Hakim Mahkamah Rayuan dan seterusnya Hakim Mahkamah Persekutuan di Putrajaya.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami