Gaya Hidup

Teguran Itu Didikan Daripada Allah

Oleh Zulfikar Egar  •  23 Jun 2019  •  2 min baca

Alangkah baiknya nasib seseorang itu sekiranya dia melakukan kesilapan, Allah menegurnya dengan perantaraan sahabat-sahabatnya mahupun orang yang berada disekelilingnya.

Alangkah buruknya nasib seseorang itu, apabila dia melakukan kesilapan atau kesalahan, Allah membiarkannya begitu sahaja.

Satu tuntutan persahabatan yang baik di dalam Islam adalah seorang sahabat itu berani menegur kesalahan sahabatnya dan memperbetulkan kelemahan sahabatnya.

Cukup rugi andai dibiarkan seorang sahabat itu melakukan kesilapan tanpa ada yang memperbetulkan di kala sahabat itu lalai dan alpa melakukan kesalahan.

Semata-mata hanya ingin menjaga perasaan sahabat tersebut lalu dipejamkan sahaja mata bila sahabat tersebut melakukan kesalahan. Sufian bin Uyaynah ada menukilkan:

“Lihatlah kepada Firaun yang bersamanya Haman, lihatlah kepada al-Hajjaj yang bersamanya Yazid bin Abi Muslim yang lebih jahat daripadanya. Lihatlah pula Sulaiman bin Abdil Malik yang bersahabat dengannya Raja’ bin Haywah lalu dia meluruskannya dan memperbetulkannya.Al-Khattabi, al-‘Uzlah, hal. 47

Cumanya sebagai seorang sahabat, ketika menegur hendaklah untuk tujuan membina bukannya menegur untuk menjatuhkan. Isu keras atau lembut sesuatu teguran itu ketika menegur, terpulanglah pada kebijaksaan sendiri.

Tidak ada mana yang betul atau mana yang salah ketika memberi teguran, sama ada perlukah menegur secara keras atau perlukah menegur secara lembut.

Sebab ia bergantung kepada keadaan atau situasi kesalahan yang dilakukan. Jika kesalahan itu berat, mungkin teguran keras perlu dilakukan.

Jika difikirkan orang yang ditegur mungkin akan terasa lalu merajuk sebab sudah diketahui akan sikapnya selama bersahabat, maka tegurlah secara lembut. Di sini pendekatan berhikmah dan bijaksana dalam menegur perlu di ambil kira. Bak kata pepatah melayu lama:

Bagai menarik rambut dalam tepung, rambut jangan putus, tepung jangan berserak 

Terpulang pada cara apa yang ingin digunakan ketika menegur itu. Mudah-mudahan kita dikelilingi oleh sahabat-sahabat yang baik.

Wallahualam.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Zulfikar Egar

Zulfikar Egar

Merupakan graduan Ijazah Sarjana Muda Perniagaan dan Pembangunan Keusahawanan di Kuala Lumpur Metropolitan University College. Pernah bertugas sebagai Penolong Eksekutif di Pusat Pengajian Islam Yayasan Ta’lim TTDI KL. Kini bertugas di SmartStuday & Consultant Sdn. Bhd. sebagai Eksekutif Jualan SmartStudy.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami