Ibadah

Tanda Bahawa Dosa Telah Diampunkan

Oleh Natirah Azira  •  6 Dec 2018

Tidak ada seorang pun yang tahu secara tepat sama ada dosa yang dilakukan telah diampunkan oleh Allah atau tidak. Namun, itu tidak bermakna kita tidak perlu berdoa dan berharap. Kita tetap perlu bersangka baik bahawa apa yang kita mohon akan dikabulkan.

Walaubagaimanapun, ada tanda yang boleh kita perhatikan yang dapat menunjukkan bahawa Allah telah mengampunkan dosa. Apakah tanda tersebut?

Perhatikanlah jika hidup kita semakin bertambah baik atau tidak selepas taubat yang dilakukan. Adakah dosa dan perkara yang melalaikan telah mampu kita tinggalkan. Jika jawapannya adalah ‘ya’, maka itulah salah satu tandanya bahawa doa kita telah dimakbulkan dan taubat kita telah diterima.


Kongsikan Video Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan video ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Psikologi di universiti yang sama. Seorang yang suka membaca pelbagai genre bahan bacaan terutama sejarah, sastera, motivasi dan psikologi.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami