Ibadah

Tak Perlu Buat Target Besar Pada Bulan Ramadan

Oleh Natirah Azira  •  20 Apr 2019

(Perkongsian dalam video di atas telah dibawakan oleh ILuvUAllah)

Tinggal lebih kurang dua minggu sahaja lagi, Ramadan akan tiba dan umat Islam di seluruh dunia akan mula berpuasa. Persoalan yang biasa diajukan, adakah kita telah bersedia?

Kata penceramah dalam video di atas, kita sebenarnya tidak perlu melakukan target yang besar pada bulan Ramadan tetapi bermulalah dengan menanam azam dan niat. Ingatkan diri bahawa Ramadan tidak lama lagi akan tiba dan tanamkan juga keinginan untuk melaluinya dengan lebih baik pada tahun ini.

Hal ini dapat membantu otak dan badan supaya bersedia dan mula mengumpul tenaga serta kekuatan dalaman.

Rancang dengan bijak, pilih sekurang-kurangnya satu atau dua perkara sahaja yang ingin diperbaiki di bulan Ramadan, supaya anda tidak rasa terbeban dengan apa yang ingin dilakukan. Biar sedikit tetapi berterusan.

Contoh yang boleh diambil ialah – jika kita jarang solat jemaah di surau atau masjid, maka jadikan Ramadan tempoh latihan untuk mula konsisten berjemaah di masjid. Jika jarang membaca Al-Quran, jadikan ia pemula untuk lebih mendekati dan mengenal Al-Quran. Jika jarang bersedekah, semoga hadirnya Ramadan dapat meringankan pemberian.

Hingga di akhirnya, kita lulus daripada madrasah Ramadan dengan hati yang lapang, puas, jauh sekali menyalahkan diri sendiri kerana tidak mencapai target yang banyak.

Semoga apabila tiba di penghujungnya, kita menjadi seorang yang lebih dekat dengan Tuhan.

Sesungguhnya amalan yang lebih disukai ialah suatu yang sedikit tetapi berterusan dilakukan.


Kongsikan Video Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan video ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Psikologi di universiti yang sama. Seorang yang suka membaca pelbagai genre bahan bacaan terutama sejarah, sastera, motivasi dan psikologi.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami