Inspirasi

Sufyan Bin Uyainah; Pesanan Ayahnya Menjadi Kompas Dalam Kehidupannya

Oleh Marina  •  19 Aug 2017  •  2 min baca

Sufyan bin Uyainah bin Abi Imran Al-Kufi atau lebih terkenal dengan panggilan Abu Muhammad ini merupakan salah seorang ulama tabi’ tabi’in.

Beliau dilahirkan pada tahun 107H di pertengahan Syawal dalam lingkungan keluarga yang mentaati ajaran Allah s.w.t.

Bapanya Uyainah merupakan seorang pegawai pada masa pemerintahan Khalid bin Abdillah Al-Qasri.

Ketika Sufyan berusia 15 tahun, ayahnya berpesan kepadanya;

“Wahai anakku Sufyan, masa kanak-kanak sudah pun berlalu, maka raihlah kebaikan supaya engkau termasuk dalam kalangan orang-orang yang mengejarnya. Jangan sesekali tertipu dengan pujian dari khalayak yang mengagumimu, walhal Allah s.w.t lebih mengetahui hal yang berlawanan dengan itu. Ini kerana tiada seorang pun yang berkata baik kepada orang lain tatkala dirinya sedang senang, bahkan sebaliknya dia akan berkata hal keburukan terhadap orang itu jika dirinya dalam keadaan marah.”

Bapanya menyambung lagi;

“Lebih baik bersendirian daripada berteman dengan rakan-rakan yang mengajak ke arah kemaksiatan. Jangan alihkan prasangka baikku kepadamu dengan prasangka yang lain. Seterusnya, tidak akan ada orang yang berbahagia bersama ulama kecuali orang-orang yang mentaati mereka.”

Sufyan mendengar dengan penuh teliti dan khusyuk akan setiap patah nasihat yang keluar dari mulut ayahnya itu. Lalu, Sufyan pun berkata dalam hatinya;

“Aku akan jadikan pesanan ayahku ini sebagai arah panduan dalam hidupku dan mudah-mudahan tidak menyimpang dari jalan yang lain.”

Sejak itu, Sufyan menyibukkan dirinya dengan mendalami ilmu agama. Setiap kali keluar dari masjid, Sufyan akan menghampiri halaqah atau majlis-majlis ilmu yang ada di situ.

Lebih-lebih lagi, apabila adanya ulama yang menyampaikan ilmu. Pasti Sufyan tidak akan melepaskan peluang tersebut.

Antara ulama yang pernah menjadi gurunya adalah Ibnu Syihab, ‘Amr bin Dinas, Sulaiman At-Taimi, Humaid Ath-Thawil, Al-A’masy, Az-Zuhri, Muhammad bin Al-Munkadir dan ramai lagi.

Menginjak usia dewasa, Sufyan bin Uyainah pula menjadi tempat rujukan masyarakat dalam pelbagai permasalahan.

Beliau mempunyai kekuatan daya ingatan yang cukup luar biasa. Hal ini diakui sendiri oleh beliau. Katanya;

“Aku tidak pernah menulis sesuatu kecuali setelah aku menghafalnya.”

Tanggal 1 Rejab 198H, Sufyan menghembuskan nafas terakhirnya. Mudah-mudahan segala usaha yang dilakukan oleh Sufyan bin Uyainah ini memberikan manfaat buat umat terkemudian. Allahumma amiin.

“Tidaklah disebut sebagai ‘alim’ orang yang mengetahui kebenaran dan keburukan. Akan tetapi, orang alim sejati adalah mereka yang mengetahui kebenaran mahupun kebaikan, lalu mengikutinya serta mengetahui hal keburukan lalu menjauhinya.”Mutiara Kata Sufyan bin Uyainah


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Marina

Merupakan graduan dari UNISZA, Terengganu dalam bidang Pengajian Islam dengan hasrat menggabungkan pelbagai pengetahuan dan kemahiran yang dimiliki untuk manfaat komuniti. Menulis adalah salah satu dari minatnya dan beliau turut menghasilkan sebuah karya pertamanya yang berjudul , '' Himpunan Kisah Kaum-Kaum Binasa''.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami