Wanita

Status Hadis – Wanita Mempunyai 9 Nafsu Dan 1 Akal

Oleh Fizah Lee  •  11 Aug 2020  •  2 min baca

Setiap daripada kita tidak terlepas daripada melakukan dosa. Ia sama ada dilakukan kerana desakan nafsu atau mungkin juga disebabkan oleh bisikan syaitan. Nafsu itu adalah datang dari diri kita sendiri. Manakala syaitan pula, tugasnya adalah untuk menggoda manusia ke arah kesesatan.

Yang boleh membendung kita daripada melakukan dosa-dosa tersebut adalah iman dan diri kita sendiri. Hanya kita yang dapat mengawal dan membendung diri daripada melakukan dosa.

Banyak cara yang boleh dilakukan, antaranya adalah dengan melazimi istighfar, sentiasa ingat akan kesan yang boleh diperoleh jika melakukan perkara buruk tersebut atau ada juga dalam kalangan kita yang mengingati perasaan orang sekeliling apabila mendapati kita melakukan perkara tersebut.

Contohnya, bagaimana sedihnya perasaan si ibu apabila mendapati anaknya telah mula mencuri dan sebagainya. Perkara-perkara inilah yang boleh membantu mengawal kita daripada melakukan kemungkaran.

Adapun, berkaitan dengan nafsu, ada yang mengatakan bahawa nafsu mempunyai sepuluh. Sewaktu kecil-kecil dulu, apa yang saya bayangkan ialah ia mungkin terbahagi kepada nafsu untuk tidur, nafsu untuk membeli belah, nafsu malas, nafsu makan dan sebagainya.

Dan ada juga yang menyebutkan bahawa dalam banyak-banyak pecahan nafsu ini, hanya 1 sahaja dimiliki oleh kaum lelaki dan selebihnya dimiliki oleh kaum wanita.

Terdapat sebuah riwayat daripada Abi Muslim, Rasulullah SAW bersabda:

لشهوة عشرة أجزاءٍ: التسعة للنساء والعاشر للرجال

Maksud: “Syahwat itu mempunyai sepuluh bahagian: “Sembilan bahagian diberi kepada wanita dan satu bahagian diberi kepada lelaki.”

Namun, tahukah anda bahawa hadis ini adalah lemah dan dinukilkan sebagai daif jiddan (sangat lemah). Menurut perbahasan, disebutkan bahawa lemahnya hadis ini kerana Suwaid ibn Abd Al-Aziz merupakan perawi yang bertaraf matruk (tidak diriwayatkan) dan tidak tsiqah.

Justeru, tidak wajar untuk disebarkan hadis ini dan dijadikan sebagai hujah. Ia juga tidak boleh disebarkan melainkan untuk menyebutkan mengenai ketidaksahihannya.

Setiap orang mempunyai nafsu masing-masing. Jadi, bagaimana cara anda mengawalnya adalah bergantung kepada diri sendiri. Jangan pula menyalahkan status jantina anda sebagai alasan mengapa terlalu mengikut nafsu.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami