Kesihatan

Status Hadis Perut Itu Adalah Rumah Penyakit

Oleh Fizah Lee  •  3 Nov 2020  •  2 min baca

Kita berada pada zaman yang mudah untuk mendapatkan semuanya. Jika tidak sempat memasak, maka boleh sahaja singgah di mana-mana kedai makan atau tempah sahaja dari mana-mana platform untuk mengisi kekosongan perut anda.

Namun, disebalik kemudahan yang ada itu tidak menggugurkan kewajipan kita sebagai pengguna untuk memilih makanan yang berkhasiat dan seimbang kerana ia adalah termasuk dalam hak kepada tubuh badan kita yang perlu dijaga.

Ada sebuah hadis yang telah diriwayatkan dari Al-Miqdam bin Ma’dikarib RA, ia berkata bahawa Baginda SAW bersabda:

Maksud: “Tidak ada tempat yang lebih buruk daripada memenuhi perut keturunan Adam. Cukup keturunan Adam mengambil apa yang dapat menguatkan tulangnya. Jika ia adalah sesuatu yang perlu untuk diisi, maka satu pertiga makanannya, satu pertiga untuk minumannya dan satu pertiga untuk nafasnya.” (Hadis Riwayat Tirmizi, no. 2380. Dinilai hasan)

Ia menunjukkan bahawa setiap apa yang masuk ke dalam tubuh badan kita perlu diisi dengan pemakanan yang boleh membantu membekalkan tenaga dan khasiat agar badan akan sentiasa cergas.

Jangan makan secara semberono tanpa menitikberatkan halal dan haram serta khasiat kerana ia boleh mengundang permasalahan yang lebih besar kepada tubuh badan seperti penyakit berbahaya.

Ada sebuah hadis yang sering disebut apabila berbicara soal perut dan penyakit, iaitu – “Perut itu rumah penyakit.”

Walau bagaimanapun, jumhur ulama menyebut bahawa ia bukanlah hadis kerana Baginda SAW tidak pernah meriwayatkan perkara tersebut.

Al-Imam Al-Iraqi menyebut bahawa tiada asal terhadap terhadap dalil ini, manakala Imam Ibn Subki menyebut tiada sanad yang sahih terhadap dalil ini.

Namun, ia adalah sebuah kata-kata yang berasal daripada kalam al-Harith bin Abi Kaladah yang merupakan salah seorang ahli perubatan Arab. (Al-Kasyf al-Ilahi, 449)

Justeru, ulama berpendapat bahawa statusnya adalah kata-kata daripada tokoh perubatan sahaja dan bukan hadis yang diriwayatkan daripada Baginda SAW.

Walau bagaimanapun, kita perlu sedar bahawa setiap apa yang masuk ke dalam tubuh badan perlu dijaga dan dikawal kerana pemakanan merupakan sumber utama kepada kesihatan.

Jadi, titik beratkan apa yang anda makan untuk menjamin kesihatan yang lebih baik.

Sumber:
Dr. Ustaz Rozaimi Ramle


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami