Hukum

Solat Bersendirian – Bolehkah Menguatkan Bacaan

Oleh Fizah Lee  •  6 Oct 2020  •  2 min baca

Apabila kita menunaikan solat secara berjemaah terutamanya ketika menunaikan solat Subuh, Maghrib dan Isyak, imam selalunya akan menguatkan bacaan Al-Fatihah dan surah pada rakaat pertama dan kedua.

Hal ini kerana hukumnya adalah sunat seperti mana yang telah dilakukan pada zaman Baginda SAW.

Ia juga ada disebutkan dalam beberapa kitab oleh jumhur ulama – “Had bacaan secara jahar (kuat) ialah dengan memperdengarkan bacaan kepada orang di sebelahnya dan had bacaan secara israr (perlahan) adalah dengan memperdengarkan bacaan kepada dirinya sendiri.” (Tuhfah al-Habib ‘ala Syarh al-Khatib, 2/219)

Disebabkan itu kita melihat imam akan menguatkan bacaan setiap kali berada di rakaat pertama dan kedua.

Namun, jika solat secara bersendirian, adakah dibolehkan untuk menguatkan bacaan?

Pandangan Imam Nawawi dan daripada mazhab Syafi’e menyebut bahawa dibolehkan. Hukumnya adalah sunat ketika di dalam solat Subuh, Maghrib dan Isyak.

Imam Nawawi menyebut bahawa kedudukan orang yang solat bersendirian itu adalah sama dengan imam. Maksudnya di sini adalah keperluannya untuk menguatkan bacaan adalah dibolehkan terutamanya jika bertujuan mentadabburnya.

أَنَّ الْمُنْفَرِدَ كَالْإِمَامِ فِي الْحَاجَةِ إلَى الْجَهْرِ لِلتَّدَبُّرِ

Maksud: “Seseorang yang solat sendirian itu sama seperti imam dari sudut keperluannya untuk membaca secara kuat bagi membolehkannya mentadabbur (ayat-ayat yang dibaca).” (Al-Majmu’ Syarh Al-Muhazzab, 3/389-390)

Kesimpulan

Boleh sahaja menguatkan bacaan jika solat bersendirian terutamanya jika ia boleh menambah kekhusyukan dalam solat.

Namun, jika anda bersolat di tempat awam atau ada jemaah lain di sekitar anda yang boleh menggangu orang lain pula, maka ia perlu dielakkan.

Seeloknya bacaan itu adalah untuk sekadar pendengaran kita sahaja.

Wallahu a’alam.

Baca Juga:
Sejarah Bacaan Kuat Dan Perlahan Dalam Solat

Rujukan:
Mufti Wilayah Persekutuan


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami