Ibadah

Setiap Helai Bulu Daripada Binatang Korban Itu Ada Kebaikan

Oleh Fizah Lee  •  31 Jul 2020  •  2 min baca

Ibadah korban merupakan salah satu ibadah sunat yang dituntut dilakukan ke atas mereka yang mampu dan mempunyai harta yang cukup sama ada ke atasnya dan juga di bawah tanggungannya.

Walaupun hukumnya adalah sunat, namun jumhur mengatakan bahawa ia adalah amalan yang dituntut untuk dilakukan. Kita melihat ibadah ini juga yang merupakan salah satu simbolik bagi mengingati peristiwa Nabi Ibrahim yang menyembelih anaknya, Nabi Ismail.

Ia adalah salah satu bukti cinta dan ketaatan kepada Allah SWT. Disebabkan itu, ada sebuah hadis yang mengatakan bahawa ibadah yang paling afdal untuk dilakukan pada hari Raya Aidladha adalah dengan menumpahkan darah korban.

Ia juga disyariatkan sebagai tanda syukur kepada Allah di atas segala nikmat yang telah dikurniakanNya. Dengan berkorban, ia boleh membantu membersihkan kelalaian dalam hati kita dan terus bersyukur dengan apa yang ada.

Setiap dari kita yang berkorban juga, Allah akan menerimanya walau dengan sekecil-kecil perkara. Hal ini dapat dilihat melalui sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Zaid bin Arqam, dikatakan kepada Rasulullah SAW;

قَالُوا يَا رَسُولَ اللَّهِ مَا هَذِهِ الْأَضَاحِيُّ قَالَ سُنَّةُ أَبِيكُمْ إِبْرَاهِيمَ قَالُوا مَا لَنَا مِنْهَا قَالَ بِكُلِّ شَعْرَةٍ حَسَنَةٌ قَالُوا يَا رَسُولَ اللَّهِ فَالصُّوفُ قَالَ بِكُلِّ شَعْرَةٍ مِنْ الصُّوفِ حَسَنَةٌ

Maksud: “Apa itu korban?” Baginda bersabda: “Ia sunnah bapa kamu, iaitu Nabi Ibrahim.” Beliau bertanya lagi: “Apakah padanya kebaikan kepada kami wahai Rasulullah?” Baginda bersabda: “Setiap helai rambut adalah pahala.” Katanya lagi: “Bagaimana pula dengan bulunya?” Baginda bersabda: “Setiap helaian rambut daripada bulunya ialah pahala.” (Hadis Riwayat Al-Baihaqi, no. 19489)

Justeru, dapat kita faham di sini bahawa ia adalah amalan yang memberi banyak kelebihan, terutamanya dari sudut membantu hati kita untuk sentiasa dekat kepadaNya dan untuk meraih pahala yang banyak.

Wallahu a’alam.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami