Keluarga

Sayonara Isteriku Seorang Niqabis

Oleh Pahrol Mohamad Juoi  •  7 Apr 2018  •  7 min baca

Kisah ini adalah daripada sedutan dari Buku Kilas Dalam Kias. Kisah yang pasti memberikan inspirasi kepada anda.

Saya bertanya ringkas;

”Sudah berapa lama tuan memeluk Islam?”

Jawab lelaki berbangsa India itu juga ringkas;

“20 tahun”

“Semua keluarga turut masuk Islam?”

Jawabnya sambil tersenyum;

“Semua, tetapi tidaklah berturut-turut. Termasuk ibu bapa saya”

Wajahnya nampak sangat tenang. Jadi senang hati melihatnya. Saya bertanya lagi;

“Yang paling akhir?”

“Ibu dan bapa saya. Baru sebulan yang lalu.”

“Alhamdulillah!”

“Tetapi ibu saya baru sahaja meninggal dunia. Kira-kira dua minggu yang lalu.”

Saya terkejut. Maksudnya, baru sangat. Tentu dia masih dalam kesedihan. Perlahan saya mengusap bahunya dengan rasa simpati dan bertanya bertanya;

“Masih sedih…”

“Sedih sedikit sahaja. Gembira lebih banyak.”

Wah, jawapan itu sangat aneh. Tentu ada cerita di sebaliknya.

“Mengapa tuan gembira?”

“Panjang ceritanya…”

Saya memberi isyarat berminat untuk mendengar kisahnya. Mungkin kerana itu dia mula bercerita. Lancar dan lurus tanpa tersekat-sekat. Seolah-olah episod demi episod sudah tersusun kemas dalam minda dan perasaannya.

Menurutnya, dia memeluk Islam hasil dakwah seorang wanita. Dengan cinta? Tidak. Hanya dengan akhlak seorang wanita berniqab yang bekerja sebagai akauntan di pejabatnya.

“Saya tertarik kepada akhlaknya. Begitu sopan, begitu empati dengan kawan sekerja dan cekap pula melaksanakan tugas. Tanpa melihat wajahnya pun, hati saya sudah terpikat. Sungguh. Saya jatuh cinta pada kecantikan budinya.”

Cinta sentiasa ada cara untuk dinyatakan. Melalui seorang kawan rapat saya menyatakan hasrat. Sewaktu itu saya belum Islam.

Itulah cinta itu buta, saya akui, cinta kepada wanita itu lebih dulu datang, sebelum cinta kepada Islam. Itulah saya. Ketika ditanya beliau menjawab ringkas, bakal suaminya hendaklah seorang Muslim.

“Saya tahu, itu syaratnya. Lantas saya katakan kepadanya, masih melalui orang tengah, beri saya masa secukupnya untuk memeluk Islam. Saya rasional, saya tidak akan ikut-ikutan. Saya perlu berfikir.”

Dia memberikan masa yang secukupnya untuk saya berfikir, bukan hanya untuk berfikir. Tetapi untuk belajar tentang Islam. Saya sememangnya sudah sekian lama menyimpan hasrat untuk memahami Islam.

Bukan kerana hendak menganutnya, tetapi kerana minat saya yang mendalam pada ilmu. Bagi saya ilmu-ilmu dalam Islam sangat menarik untuk diterokai.

Lama-kelamaan, ilmu-ilmu Islam itu telah membentuk keyakinan saya. Mula-mula hanya kerana wanita, tetapi akhirnya jatuh cinta kepada Pencipta wanita istimewa itu.

“Saya berfikir lama. Hati saya selalu bertanya apa yang menyebabkan seorang wanita begitu ‘terbuka’ ketika wajahnya tertutup. Dia sangat terbuka dalam pemikiran, pergaulan dan pekerjaannya. Mudah didekati tetapi sangat menjaga diri. Bagi saya tentu ada sesuatu dalam dirinya yang menjadikan dia begitu.”

Hampir dua tahun berlalu, dia sabar menunggu dan dia wanita yang sangat setia dan patuh pada janji.

Saya adalah cinta pertama pada dia. Tetapi tidak pada saya. Saya pernah jatuh cinta kepada wanita lain sebelumnya.

Pada dia cinta pertama, pada saya cinta utama. Dalam banyak-banyak cinta, cinta itulah yang paling suci dan unik. Perkahwinan kami meriah. Sangat meriah. Sederhana tetapi penuh makna dan ceria.

Hampir saya terlupa pada cerita ibunya. Supaya tidak terlupa, saya terus bertanya;

“itu cerita isteri, tadi kita bermula dengan cerita ibu.”

“Cerita ibu dan isteri saya sangat berkaitan.”

Saya minta dia bercerita terus. Saya mahu belajar daripadanya. Saya lihat di antara mereka yang mengikuti kursus kepimpinan Islam itu dialah yang paling bersungguh-sungguh dan fokus.

Banyak pertanyaan yang diajukannya. Bagi saya dia seorang istimewa. Tentu sekali isteri atau ibu atau kedua-duanya sekali istimewa. Bukankah di sebalik seorang lelaki yang hebat, pasti ada seorang wanita yang hebat?

“Setelah bernikah, saya lebih mendalami agama. Saya dan isteri terus belajar dan belajar. Ada kalanya cuti tahunan kami dihabiskan untuk belajar ilmu agama. Kami kemudian mengerjakan umrah dan akhirnya dapat mengerjakan haji. Anak-anak kami dididik untuk mendalami agama sejak kecil. Alhamdulillah, dua daripada tiga anak kami hafiz.”

“Bertuah. Insya-Allah, isteri tuan seorang isteri yang solehah. Boleh saya dan keluarga ziarah rumah tuan untuk bertemu dan berkongsi pengalaman dengannya?”

“Tidak boleh. Maaf, tidak boleh.”

Saya sangat terkejut. Ditolak mentah begitu sahaja? Dia menyambung lagi dengan suara yang perlahan;

“Kerana dia telah meninggal dunia dua tahun lalu. Sakit barah. Barah rahim. Sewaktu barah dikesan sudah tahap yang kritikal. Tidak dapat diubat lagi. Sebulan kemudian dia meninggal…”

Terkejut. Daripada rasa terkilan, bertukar tiba-tiba kepada rasa sedih yang mendalam. Betul, jangan cepat buruk sangka, detik saya dalam hati.

Sekarang saya seperti dapat merasakan sendiri rasa kehilangan srikandi cintanya itu. Betapa hebatnya rasa kehilangan seorang isteri yang telah memberi cahaya mata dan cahaya hati.

Dia mengesat matanya yang mula berair. Sungguh, saya turut merasainya. Isteri ialah jantung hati kita. Dia pergi, separuh diri kita juga seolah-olah hilang.

Cinta kepada isteri ialah cinta kerana Allah yang sangat besar impaknya dalam kehidupan. Hamka pernah meluahkan isi hatinya, ketika ditanya oleh anaknya di saat isterinya telah tiada lagi, beliau meluahkan;

“Kau tahu Irfan, ayah dan umi telah berpuluh-puluh tahun lamanya hidup bersama. Tidak mudah bagi ayah melupakan kebaikan umi. Itulah sebabnya apabila datang ingatan ayah terhadap umi, ayah mengenangnya dengan bersenandung. Namun, apabila ingatan ayah kepada umi itu muncul begitu kuat, ayah lalu segera mengambil air wuduk. Ayah solat Taubat dua rakaat. Kemudian ayah mengaji. Ayah berupaya mengalihkannya dan memusatkan fikiran dan kecintaan ayah semata-mata kepada Allah,”

Tiba-tiba dia bersuara, memutuskan ingatan saya pada Allahyarham Pak Hamka;

“Tetapi satu kematian yang indah. Saya masih ingat menjelang waktu Asar pada hari itu dia sangat tenat. Saya duduk menemani di sebelahnya. Dia merayu untuk solat berjemaah bersama. Selalunya saya solat berjemaah di masjid tetapi kali ini dia benar-benar tenat. Lalu saya baringkan dia di sebelah kiri di bahagian belakang saya. Dia begitu lemah. Matanya hampir terpejam. Habis solat sahaja, dia mengucap kalimah syahadah sebanyak tiga kali lalu terus menghembus nafas yang terakhir.”

“Begitu mudah?”

“Begitulah tuan, macam sebuah drama. Sukar untuk mempercayainya jika sekadar mendengar cerita tetapi saya menyaksikannya. Itulah kematian yang indah.”

Kami sama-sama membaca surah al-Fatihah dan berdoa semoga rohnya diampuni dan dikasihani Allah. Seseorang akan mati mengikut cara hidupnya.

Jika cara hidupnya baik, maka dia akan menemui kematian dengan sebaik-baiknya. Hati saya berbisik;

Wanita itu telah mengislamkan suaminya, melahirkan anak-anak yang baik.

“Ustaz, sebenarnya bukan saya sahaja yang tertarik kepada Islam atas sebab dia tetapi juga adik-beradik saya. Seorang demi seorang adik-beradik saya memeluk Islam apabila mula dan lama bergaul dengannya.”

Terdiam seketika dan beliau menyambung kembali;

“Tetapi ada juga yang susah. Ibu dan ayah saya sangat susah untuk menerima Islam. Mereka sangat keras hati. Kata-kata lembut dan akhlak isteri saya tidak cukup kuat untuk mencairkan kekufurannya. Namun ajaibnya, masih isteri saya juga yang menjadi sebab keislaman ibu bapa saya.”

Saya tidak sabar ingin mengetahui lebih lanjut. Inilah persoalan awal dalam perbualan kami tadi. Daripada soal ibu bapanya teralih pula kepada soal isterinya. Benar katanya tadi, soal ibu dan isteri saling berkait.

“Kami cuba pelbagai cara untuk mengislamkannya, tetapi tidak berjaya. Akhirnya, isteri saya menyarankan satu cara.”

Saya benar-benar saspens. Menanti dengan penuh minat.

“Sayangnya, isteri saya pergi dulu sebelum sempat melihat hasil dakwahnya kepada ibu saya. Begini, arwah isteri saya menyatakan bahawa doa anak kepada ibu bapanya sangat mustajab. Bukan sahaja setelah ibu bapanya meninggal dunia, bahkan semasa ibu bapanya itu masih hidup lagi. Satu hari, dia sarankan saya berdoa setiap kali selepas solat dan setiap kali membaca al-Quran. Pohon kepada Allah agar diberi hidayah kepada ibu bapa saya.”

Terpegun mendengar saranan itu, saya berfikir. Nasihat ini seperti serampang yang punya dua mata.

Pertama, untuk yang berdoa agar sentiasa solat dan membaca al-Quran. Kedua, untuk yang didoakan agar mendapat hidayah Islam. Bijak sungguh arwah isteri beliau.

“Hampir 10 tahun. Selama itulah setiap kali selepas solat dan membaca al-Quran saya doakan ibu bapa saya. Yakni, sejak hari Allahyarham isteri mencadangkannya pada saya. Dia meninggal dua tahun yang lalu, ibu pula baru dua minggu yang lepas. Ertinya, dia sendiri tidak dapat melihat hasil kejayaan dakwahnya.”

Saya bersuara;

“Dia akan melihatnya. Bahkan dia akan melihat lebih jelas daripada kita nanti. Insya-Allah. Mudah-mudahan dia dan ibu tuan ditempatkan dalam kalangan roh orang yang beriman. Sama-sama akan ke syurga nanti.”

Sungguh peristiwa itu sangat menyentuh jiwa. Dakwah yang berkesan itu dengan akhlak yang baik, kata-kata yang penuh hikmah dan doa yang istiqomah.

Tanpa wajah dilihat, tetapi diri sudah mampu memikat. Itulah mesej di sebalik sayonara seorang isteri yang berniqab.

Niqab: Purdah iaitu kain yang dipakai untuk menutup muka perempuan kecuali mata.
Sayonara: Selamat tinggal dalam bahasa Jepun.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Pahrol Mohamad Juoi

Pahrol Mohamad Juoi

Merupakan pendakwah dan penulis. Menjadi jurulatih dan perunding latihan di Fitrah Perkasa Sdn Bhd.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami