Berita

SalamWeb Browser, Pelayar Web Patuh Syariah Pertama Di Dunia

Oleh Natirah Azira  •  18 Jan 2019  •  2 min baca

SalamWeb merupakan pelayar web pertama di dunia yang mendapat pengesahan syariah dan diperakui oleh Lembaga Penasihat Syariah Amanie. Ia dibina berasaskan teknologi asas yang sama seperti teknologi Chromium.

SalamWeb Browser mula diperkenalkan pada tahun 2016. Setelah diambil alih oleh pihak baru dan dilancarkan semula secara rasminya semalam, SalamWeb kini tampil dengan ciri yang lebih pelbagai seperti SalamProtect, SalamTag, SalamSadaqah, SalamWidget dan juga SalamNews.

SalamNews membolehkan para pengguna mengetahui berita-berita semasa tempatan dan juga dari luar negara. Manakala, SalamWidget pula menyediakan fungsi waktu solat, arah kiblat serta kata-kata inspirasi yang boleh menjadi panduan para pengguna Muslim.

Tidak dilupakan aspek yang penting dalam perkembangan komuniti Islam iaitu sedekah, SalamWeb juga mempunyai ciri SalamSadaqah. Setiap kali para pengguna menggunakan pelayar ini, SalamWeb akan bertindak menyalurkan sumbangan amal kepada pihak-pihak tertentu. Dengan mudah, para pengguna menjadi sebahagian daripada usaha amal yang dilakukan!

Antara ciri penting terdapat dalam pelayar ini juga ialah SalamProtect. SalamProtect dapat memberi makluman kepada para pengguna tentang laman web yang mempunyai kandungan yang dinilai tidak bertepatan dengan syariah.

Para pengguna boleh menetapkan tetapan sama ada untuk menyekat atau meneruskannya melalui fungsi penapis kandungan. Melalui ciri ini juga, SalamTag boleh digunakan untuk menanda laman-laman web yang dirasakan ‘sesuai’, ‘neutral’ dan ‘tidak sesuai’ dilayari.

SalamWeb Browser boleh didapati secara percuma! Untuk mengetahui lebih lanjut, anda boleh ke https://salamweb.com/


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami