Ibadah

Petua Istiqamah Ke Masjid

Oleh Rusydi  •  25 Sep 2014  •  2 min baca

Singgah di masjid, tengok ada seorang abang yang selalu saja ada di masjid pada lima-lima waktu solat. Asyik muka dia saja. Hairan. Lalu aku mendekatinya.

Berjalan Ke Masjid

Alangkah bagusnya andaikata kita dapat istiqamah solat di masjid. [Lolla_sig]

Tanya apa petuanya sampai dapat istiqamah ke masjid untuk solat berjemaah tu?

“Mula-mula latih diri, dalam sehari, pergi ke masjid sekali. Sebulan abang buat macam tu. Sehari, pergi sekali.

Bulan kedua, tambah satu kali lagi. Dua waktu sehari pergi masjid. Dua bulan abang ambil masa.

Bulan keempat, tambah lagi satu. Jadi, tiga waktu. Tiga bulan latih diri istiqamahkan 3 waktu sehari.

Bulan ketujuh, tambah lagi satu. Yang ni, lama sikit masa ambil. Memang lama. Bermacam-macam dugaan ditempuhi. Dugaan paling besar adalah malas. Dugaan tayar pancit, demam, kerja banyak tu semua dugaan kecil.

Tahun yang kedua, baru dapat cuba 5 waktu dan abang cuba istiqamahkan sampailah sekarang. Masih mencuba sedaya upaya lawan nafsu. Nak pupuk dan didik diri, inilah perkara paling menyeronokkan dalam sehari-hari. Lebih seronok dari pergi melancong. ‘Melancong’ ke masjid 5 kali sehari. Indah.

Perjuangan ni akan berlangsung seumur hidup. Biarlah dalam hidup ni banyak duka lara sekalipun, tapi bila pergi ke masjid hati rasa terubat, hati gembira. Hidup ni tak lama. Kalau abang tak mampu buat yang lima di masjid ni, entahlah abang nak balik ke akhirat sana dengan berbekalkan apa.”

Aku tengok wajahnya. Cerah. Sejuk mata dan hati. Mungkin berkat dari ketabahan dan kerajinannya ke masjid. Dari malas menjadi ikhlas.

Indahnya bila nur telah melimpah di hati.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Rusydi

Rusydi

Muhammad Rusydi adalah seorang penulis yang banyak berkongsikan tentang kehidupan. Penulisan banyak menyentuh hati dan memberi kesedaran.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami