Ibadah

Perlukah Menyempurnakan Nazar Ibu Bapa Yang Telah Meninggal Dunia

Oleh Natirah Azira  •  10 Sep 2020  •  1 min baca

Dalam Islam, nazar adalah janji yang kita buat terhadap diri sendiri untuk melakukan sesuatu. Perkara yang pada asalnya tidak menjadi wajib, diwajibkan ke atas diri sendiri.

Contohnya apabila seseorang itu terlalu inginkan sesuatu perkara, maka mereka berjanji untuk melakukan suatu ibadah kepada Allah SWT.

“Ya Allah, kalau aku dapat kerja, aku akan sedekahkan separuh daripada gaji pertama aku”

Begitu contohnya.

Namun bagaimana pula keadaannya jika kita mengetahui ibu bapa atau ahli keluarga yang telah meninggal dunia mempunyai nazar yang masih belum dilunaskan. Contohnya dalam soal puasa.

Hadis yang diriwayatkan daripada Ibnu Abbas RA:

وَإِنْ كَانَ عَلَيْهِ نَذْرٌ قَضَى عَنْهُ وَلِيُّهُ

Maksudnya: Dan sekiranya ia (si mati) terdapat ke atasnya kewajipan nazar, maka dituntut qada’ daripadanya akan walinya. (Sunan Abi Daud, no.2401)

Seperti yang dinukilkan dalam Mazhab Syafie, sesiapa yang meninggal dunia dan nazar puasanya masih belum ditunaikan maka walinya dituntut untuk menunaikannya, tidak kira dia meninggalkan wasiat atau tidak.

Justeru, jika ada kemampuan untuk melakukan nazar tersebut, perlulah diusahakan sebaik mungkin. Manakala jika nazar tersebut memerlukan penggunaan duit, maka bolehlah diambil daripada harta si mati untuk melunaskannya sebelum dibahagikan kepada ahli waris.

Rujukan:

Mufti Wilayah Persekutuan


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami