Ibadah

Perkara Ini Dapat Menyamai Amalan Orang Yang Solat Tahajud Dan Berpuasa

Oleh Natirah Azira  •  7 Sep 2019

(Perkongsian dalam video di atas telah disampaikan oleh Ustaz Hannan Attaki)

Apakah perkara yang dapat menyamai amalan berpuasa dan solat malam?

Ia adalah akhlak, iaitu akhlak yang baik.

Rasulullah SAW bersabda,

“Seorang mukmin sesungguhnya akan dapat meraih keutamaan darjat orang yang rajin berpuasa dan rajin solat malam disebabkan dengan akhlaknya yang baik” (Hadis Riwayat Imam Ahmad dan Abu Daud – Hadis Sahih)

Ini kerana orang yang mempunyai akhlak yang baik akan menjaga banyak perkara.

Orang yang hanya melakukan hal yang wajib, namun akhlaknya dijaga maka amalannya seolah-olah sama darjat dengan orang yang sudah melakukan ibadah bertahun-tahun.

Apabila bercakap tentang akhlak, ia bukan hal yang kecil. Kerana apabila seseorang itu menjaga akhlak, dia tidak akan menyakiti orang lain. Dia menjaga akhlak dalam urusan lisan, tangan, dan sebagainya.

Inilah perkara yang sentiasa ditekankan oleh Rasulullah SAW semasa hayat baginda. Sesungguhnya baginda diutuskan untuk menyempurnakan akhlak yang baik. Apabila kita telah mengamalkan akhlak yang baik, maka kita hampir kepada Nabi SAW dan apa yang telah diseru oleh baginda SAW. Wallahuaa’lam.


Kongsikan Video Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan video ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami