Berita

Perak Benarkan Solat Aidiladha Di Masjid Mengikut SOP

Oleh Natirah Azira  •  24 Jun 2020  •  1 min baca

Perak membenarkan pelaksanaan Solat Aidiladha secara berjemaah di semua surau dan masjid di negeri itu pada 31 Julai 2020 hadapan. Bilangan jemaah yang dibenarkan adalah mengikut had kapasiti keluasan sebenar ruang solat dengan mengambil kira langkah keselamatan seperti penjarakan sosial satu meter antara jemaah.

Selain itu, ruang solat muslimah juga dibuka kepada para wanita. Walau bagaimanapun kehadiran ke Solat Aidilfitri dan juga solat Jumaat ini dibuka buat warganegara terlebih dahulu. Identiti jemaah yang hadir untuk bersolat perlu disemak dan direkodkan sebelum dibenarkan masuk ke ruang solat.

Untuk ibadah korban pula, hanya yang dianjurkan oleh pihak masjid dan surau sahaja yang dibenar untuk dilaksanakan. Ia mestilah berdasarkan permohonan yang diluluskan oleh Pihak Berkuasa Agama Negeri dan Jabatan Perkhidmatan Veterinar.

Manakala lokasi pelaksanaan ibadah korban juga hanya boleh dilaksanakan terhad di kawasan halaman masjid dan surau. Jabatan Agama Islam Negeri Perak akan mengeluarkan garis panduan pelaksanaan solat sunat Aidiladha dan aktiviti ibadah korban kepada semua Pengerusi Jawatankuasa Kariah masjid dan surau di negeri Perak.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami