Berita

Pembunuhan Khashoggi Bukan Misteri

Oleh Natirah Azira  •  19 Oct 2018  •  2 min baca

Dua minggu lalu, seorang wartawan anti-kerajaan Arab Saudi , Jamal Khashoggi dilaporkan ‘hilang’ selepas memasuki Pejabat Konsulat Arab Saudi di Istanbul. Kenyataan Riyadh mengatakan Khashoggi hanya masuk selama beberapa minit dan keluar selepas itu. Namun pihak berkuasa Turki percaya bahawa dia sebenarnya telah dibunuh apabila rakaman menunjukkan beliau memang tidak pernah keluar dari bangunan tersebut.

Pihak polis mendakwa memiliki bukti wartawan Arab Saudi, Jamal Khashoggi, dibunuh di bangunan Konsulat Arab Saudi, sebelum mayatnya dibuang atau dihapuskan. Kenyataan terbaharu ini dibuat ketika pihak berkuasa Turki menggeledah kediaman diplomat Mohammed al-Otaibi, selepas beliau meningalkan negara itu.

Menurut media Turki, Mohammed meninggalkan Turki untuk ke Riyadh melalui penerbangan jam 2 petang waktu tempatan pada hari Selasa. Dilaporkan, Mohammed kembali ke tanah air, sebaik menerima berita polis Turki mahu menggeledah kediamannya.

Menurut laporan CNN, mayat Khashoggi dipotong kepada beberapa bahagian selepas dibunuh di dalam bangunan konsulat itu. Dakwaan itu pertama kali didedahkan kepada akhbar New York Times oleh sumber keselamatan Turki.

Jamal Khashoggi merupakan wartawan Arab Saudi, bekas pengurus besar dan ketua editor di Al-Arab News Channel. Dia juga pernah berperanan sebagai editor bagi Al Watan, sebuah syarikat surat khabar yang beraliran progresif yang lantang mengkritik kerajaan Arab Saudi. Pada tahun 2017, beliau mula aktif menulis di Washington Post sehingga kritikan-kritikannya terhadap Arab Saudi mendapat perhatian ramai.

Khashoggi dilaporkan ke pejabat konsulat tersebut untuk mendapatkan dokumen bagi melangsungkan perkahwinan dengan tunangnya, warga Turki Hatice Cengiz. Riyadh mendakwa Khashoggi meninggalkan bangunan konsulat, namun tunangnya menegaskan tidak lagi melihat kelibat beliau selepas memasuki bangunan itu.

Sumber:
Astroawani.com


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Psikologi di universiti yang sama. Seorang yang suka membaca pelbagai genre bahan bacaan terutama sejarah, sastera, motivasi dan psikologi.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami