Berita

Palestin Menyelar Tindakan AS Keluar Dari Majlis Hak Asasi PBB

Oleh Tim Tazkirah  •  1 Jul 2018  •  2 min baca

RAMALLAH, Palestin

Pihak Berkuasa Palestin mengutuk keputusan A.S. menarik dari secara unilateral dari Majlis Hak Asasi Manusia PBB, sambil mengatakan bahawa tindakan itu memperlihatkan kecenderungan A.S. terhadap Israel.

Pengunduran A.S. dari majlis hak asasi manusia PBB mendedahkan sejauh mana pentadbiran ini bersedia untuk melindungi Israel dari bertanggungjawab,” kata Menteri Luar Palestin dalam satu kenyataan pada hari Rabu.

Pada hari Selasa A.S. mengumumkan pengundurannya dari majlis hak asasi manusia PBB, menuduh badan tersebut bersikap hipokrit dan berat sebelah terhadap Israel.

Tindakan tambahan yang berat sebelah menentang Palestin akan meningkatkan lagi keberanian Israel untuk meneruskan pelanggaran hak asasi manusia,” kata kementerian itu.

Hubungan menjadi tegang antara Pihak Berkuasa Palestin dan A.S. sejak selepas kedutaannya dipindahkan dari Tel Aviv ke Jerusalem pada bulan lepas.

Bagi pihak Israel pula, mengalu-alukan tindakan A.S., menggambarkannya sebagai “keputusan yang berani menentang hipokrit dan pembohongan” majlis hak asasi PBB.

Bertahun-tahun lamanya membuktikan bahawa UNHCR berat sebelah, bersikap bermusuhan, organisasi anti Israel dan juga telah mengkhianati misi untuk melindungi hak asasi manusia,” kata Perdana Menteri Benjamin Netanyahu dalam satu kenyataan.

Keputusan A.S. untuk menarik diri dari majlis hak asasi PBB dibuat berikutan perbincangan berpanjangan antara kedua-dua wakil A.S. dan PBB, di New York dan Geneva, di mana lokasi majlis berpusat.

Ini juga disebabkan oleh kegemparan terhadap polisi kontroversi Prsiden Donal Trump mengenai imigran, menyebabkan salah guna hak asasi manusia terbesar dengan memisahkan kanak-kanak daripada ibu bapa yang tidak mempunyai dokumen menyeberangi sempadan A.S. demi mencari kehidupan yang lebih baik.

Penulis: Anees Suheil Barghouti / Penterjemah: Mohd Khairil Hisham / Sumber: Anadolu Agency

Kredit Gambar: Anadolu Agency


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Tim Tazkirah

Tim Tazkirah

tzkrh.com merupakan wadah untuk komuniti Islam saling berkongsi ilmu pengetahuan, pandangan dan pengalaman mereka sebagai satu peringatan untuk menjadi muslim yang lebih baik.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami