Ibadah

Nama-Nama Syurga Yang Digambarkan Al-Quran

Oleh Fieyzah Lee  •  26 Nov 2019  •  2 min baca

Apabila disebut mengenai syurga, pasti ramai yang mengenalinya sebagai Jannah ataupun Firdaus. Nama-nama ini sangat terkenal, namun tahukah anda, sebenarnya banyak lagi nama syurga yang disebut dalam Al-Quran, antaranya:

#1 – Syurga Darussalam

لَهُمْ دَارُ السَّلَامِ عِندَ رَبِّهِمْ ۖ وَهُوَ وَلِيُّهُم بِمَا كَانُوا يَعْمَلُونَ

Mafhum: “Bagi merekalah Syurga Darussalam (tempat tinggal yang aman sejahtera) di sisi tuhan mereka, dan Dia lah Penolong mereka, disebabkan amal-amal (yang baik) yang mereka telah kerjakan.” (Surah Al-An’am, 6:127)

#2 – Syurga Jannatul Makwa

عِندَ سِدْرَةِ الْمُنتَهَىٰ
عِندَهَا جَنَّةُ الْمَأْوَىٰ

Mafhum: “Di sisi Sidratul Muntaha. Yang di sisinya terletak Syurga Jannatul-Makwa.” (Surah An-Najm, 53:15)

#3 – Darul Muqamah

الَّذِي أَحَلَّنَا دَارَ الْمُقَامَةِ مِن فَضْلِهِ لَا يَمَسُّنَا فِيهَا نَصَبٌ وَلَا يَمَسُّنَا فِيهَا لُغُوبٌ

Mafhum: “Tuhan yang telah menempatkan kami di tempat tinggal yang kekal, dengan limpah kurniaNya semata-mata. Kami tidak akan merasa penat lelah di situ, dan Kami juga tidak akan merasa letih lesu.” (Surah Fatir, 35:35)

#4 – Syurga Adnin

يَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَيُدْخِلْكُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ وَمَسَاكِنَ طَيِّبَةً فِي جَنَّاتِ عَدْنٍ ۚ ذَٰلِكَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ

Mafhum: “(Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu, dan memasukkan kamu ke dalam taman-taman yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang baik dalam syurga Adn.” Itulah kemenangan yang besar.” (Surah As-Saff, 61:12)

#5 – Syurga Naim

إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَهُمْ جَنَّاتُ النَّعِيمِ

Mafhum: “Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh, mereka akan beroleh syurga yang penuh dengan berbagai nikmat.” (Surah Luqman 31:8)

Kesimpulan

Banyak lagi nama syurga yang diceritakan dalam Al-Quran beserta gambarannya. Ia adalah sebagai pemangkin semangat kepada hamba-hambaNya untuk tidak lelah dan penat dengan dunia.

Wallahu a’alam.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fieyzah Lee

Fieyzah Lee

Merupakan seorang pelajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami