Berita

MyIPU – Aplikasi Yang Membantu Anda Lebih Berjaga-Jaga Di Musim Jerebu

Oleh Fizah Lee  •  23 Sep 2019  •  2 min baca

Keadaan jerebu sehingga hari ini masih belum surut, malah ia tetap berada dalam paras yang membimbangkan. Seluruh rakyat dinasihatkan agar mengurangkan aktiviti luar rumah dan berada dalam keadaan berjaga-jaga.

Kebanyakan sekolah di sekitar Kuala Lumpur, Putrajaya dan Johor Bharu pula baru sahaja dibuka setelah beberapa hari ditutup ekoran bacaan IPU yang sangat tinggi.

Terkini, tular di media sosial keadaan langit yang sangat merah di kawasan Jambi, Indonesia. Fenomena ini dipanggil ‘Hamburan Rayleigh’ ekoran cahaya matahari telah diserakkan oleh asap, habuk atau zarah yang padat di dalam udara.

Buat anda yang tertanya-tanya bagaimana cara untuk mengetahui bacaan IPU atau mendapatkan maklumat semasa mengenai keadaan jerebu ini secara tepat dan pantas, anda boleh secara terus memuat turun aplikasi MyIPU.

Aplikasi ini memudahkan anda untuk mendapatkan bacaan terkini di tempat anda dengan status sama ada anda berada dalam keadaan selamat atau sebaliknya di kawasan kediaman anda dan juga tempat yang dituju.

Bukan itu sahaja, anda juga boleh melihat bacaan di kawasan lain dengan hanya menukar pada butang Map View dan pilih sahaja negeri yang ingin anda lihat. Pada bahagian ini, anda boleh menukar sama ada untuk melihat melalui paparan Map atau Satellite.

Untuk lebih dekat, tekan sahaja di bahagian State bagi memilih kawasan untuk dapatan semasa.

Melalui aplikasi ini lagi, anda boleh melihat pengumuman atau berita semasa pada bahagian Announcement. Anda juga boleh membuat carian sendiri berdasarkan butang Search untuk berita dan keadaan semasa yang diinginkan.

Aplikasi ini disediakan secara percuma oleh Kementerian Alam Sekitar dengan menggunakan maklumat terkini oleh Sistem Pengurusan Indeks Pencemaran Udara Malaysia (APIMS).

Untuk dapatkan aplikasi ini, anda boleh secara terus ke Google Play Store atau tekan sahaja pautan yang disediakan: MyIPU


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami