Berita

Muzik Sebagai Terapi Untuk Mangsa Perang Di Yaman

Oleh Natirah Azira  •  6 Mar 2019  •  1 min baca

Semenjak perang tercetus di Yaman, keadaan geografi, sosioekonomi dan juga kehidupan secara umumnya di Yaman sudah banyak berubah. Ribuan orang terkorban dan hilang tempat tinggal. Malah wujud juga masalah kebuluran dan juga anak-anak yang hilang upaya kerana terkena letupan periuk api yang ditanam di kawasan bergolak.

Di satu daerah di Taez, Yaman, sebuah sekolah yang dinamakan An Nawares telah memperkenalkan muzik sebagai silibus kokurikulum utama bagi membantu memulihkan emosi kanak-kanak yang terkesan dengan peperangan yang meletus.

Menurut pengetua sekolah tersebut, Shehabeddine al-Sharabi, apabila perang tercetus antara pihak Houthi dan juga kerajaan Yaman yang dibantu oleh kerajaan Arab Saudi, sekolah tersebut ditutup daripada tahun 2015 hingga 2016.

Apabila sekolah dibuka semula, bangunan tiga tingkat itu masih lagi dalam keadaan teruk dengan dinding penuh dengan kesan lubang peluru. Menurut Shehabeddine lagi, keadaan psikologi kanak-kanak juga sangat sukar ketika itu, maka muzik diperkenalkan bagi membantu mereka untuk kembali ceria menjalani pembelajaran di sekolah.

Pengetua universiti di daerah Mokha telah mencadangkan penggunaan muzik untuk membantu merawat emosi mereka. Malah alatan muzik dipinjamkan secara percuma kepada sekolah tersebut.

Muzik telah digunakan sebagai terapi di seluruh dunia untuk membantu golongan yang melalui pengalaman teruk untuk pulih daripada trauma yang dialami.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Psikologi di universiti yang sama. Seorang yang suka membaca pelbagai genre bahan bacaan terutama sejarah, sastera, motivasi dan psikologi.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami