Gaya Hidup

Muraqabah – Percaya Bahawa Allah Memantau Segalanya

Oleh Natirah Azira  •  20 Feb 2020  •  2 min baca

Muraqabah dari segi bahasa bermaksud pengawasan dan pantauan. Manakala dari segi istilah ialah keyakinan yang ada pada diri seseorang bahawa Allah sentiasa mengawasi, melihat, mendengar dan mengetahui segenap perkara.

Sebahagian ulama memberi pendapat masing-masing dalam hal muraqabah ini.

Syeikh Ibrahim bin Khawwas contohnya mengatakan bahawa muraqabah adalah amalan yang bersih, sama ada secara tersembunyi atau terang-terangan. Ini kerana, orang yang menyedari bahawa Allah sedang mengawasi sudah tentu menjaga setiap tindakan dan perilaku tidak kira masa atau di mana sekalipun.

Manakala ulama lain berpendapat bahawa muraqabah ini merangkumi pemahaman terhadap sifat-sifat Allah seperti Arraqib (Yang Maha Mengawasi), Al-Alim (Yang Maha Mengetahui), Assami’ (Yang Maha Mendengar) dan Al-Basir (Yang Maha Melihat). Justeru, orang yang memahami dengan mendalam tentang sifat-sifat Allah ini maka kesannya akan terzahir pada amalannya.

Syeikh Dr Abdullah Nasih Ulwan menggariskan 4 jenis muraqabah dalam Kitab Tarbiyah Ruhiyah (Didikan Kerohanian):

#1- Muraqabah Dalam Ketaatan Kepada Allah SWT

Muraqabah dalam ketaatan kepada Allah adalah menjalankan segala perintah Allah dengan penuh keikhlasan hanya kerana Allah. Oleh kerana dia menyedari bahawa Allah mengetahui niat yang tersembunyi dalam jiwanya, maka dia memelihara sebaiknya ibadah dan amalan.

#2- Muraqabah Dalam Kemaksiatan

Bermakna, seseorang itu menjauhi perbuatan dosa dan maksiat. Jika dia telah melakukan maksiat sekalipun, dia bertaubat dan meninggalkan kesalahan kerana menyedari bahawa Allah mengetahui, mengawasi dan berupaya pula mengampunkan.

#3- Muraqabah Dalam Hal-Hal Yang Bersifat Mubah (Harus)

Orang yang mempunyai sifat muraqabah akan menjaga adab-adab terhadap Allah. Contohnya, dia tidak kufur nikmat yang telah diberikan. Dia bersyukur, menjaga hubungan baik dengan orang, jujur, amanah, tidak lokek untuk membantu mereka yang memerlukan, berani berkata benar dan sebagainya.

#4- Muraqabah Terhadap Ujian Dan Musibah Yang Menimpa

Iaitu sabar dan reda dengan musibah dan ujian yang menimpa. Di samping itu, dia sedar bahawa segalanya adalah kepunyaan Allah, maka Allah berhak untuk memberi dan mengambil apa jua perkara milikNya. Seorang yang mempunyai muraqabah ketika diuji juga percaya bahawa Allah tahu yang terbaik untuk dirinya dan dia tidak putus asa daripada mengharapkan rahmat Allah.

Justeru, orang yang telah menjadikan konsep muraqabah sebagai pasak dan tunjang akan mampu memandu dirinya. Kesedarannya terhadap pengawasan Allah menyebabkan dia juga bertindak mengawasi diri sendiri. Dia menghisab setiap perbuatan sebelum dihisab di akhirat kelak.

Sumber: Ustaz Iqbal Zain


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami