Gaya Hidup

Muat Turun Aplikasi Goodreads Untuk Memantau Pembacaan Anda

Oleh Fizah Lee  •  5 Jan 2021  •  2 min baca

Pasti anda mempunyai azam terhadap bacaan anda, bukan? Berapa bilangan buku yang ingin dibaca dalam masa sebulan dan berapa buah buku yang akan dihabiskan dalam masa setahun kerana membaca merupakan amalan yang boleh menambah ilmu pengetahuan.

Namun, kadang-kadang azam ini perlu dijejaki supaya ia tidak mudah tersasar dan akan dicapai dengan baik. Jadi, salah satunya adalah dengan mencari aplikasi yang terbaik untuk merealisasikan azam tersebut.

Goodreads merupakan sebuah aplikasi mudah untuk anda menjejak bacaan yang ditetapkan. Dalam erti kata lain, aplikasi ini membantu anda merealisasikan matlamat untuk membaca buku.

Aplikasi Goodreads ini merupakan salah satu aplikasi yang telah dimuat turun lebih 10 juta pengguna dan rata-ratanya meninggalkan maklum balas yang positif.

Ia bukanlah aplikasi untuk membaca buku tetapi fokusnya adalah untuk menjejak bacaan buku berdasarkan matlamat yang telah ditetapkan.

Ia mempunyai 3 bahagian utama, iaitu Read (yang telah dibaca), Currently Reading (yang sedang dibaca) dan Want to Read (yang ingin dibaca).

Anda boleh memasukkan bacaan yang ingin dibaca dan ia akan memudahkan anda untuk membuat bacaan seterusnya.

Untuk buku yang telah dibaca, anda boleh membuat penilaian dan ia membolehkan pengguna lain melihat penilaian yang dilakukan.

Dengan itu, anda boleh mengikuti (follow) rakan-rakan anda bagi melihat pendapat mereka terhadap penilaian buku yang telah dibaca.

Lebih menariknya, anda boleh mengikuti bahagian cabaran membaca dengan memasukkan jumlah buku yang ingin dicapai.

Dengan itu, anda boleh mengemas kini aplikasi tersebut bagi melihat sejauh mana cabaran membaca itu berjalan.

Jadi, ayuh mula membaca dan menjejaki bacaan anda dengan aplikasi ini. Untuk muat turun, anda boleh tekan pautan yang disediakan;

Untuk pengguna Android: Goodreads
Untuk pengguna iOS: Goodreads


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami