Gaya Hidup, Hukum

Menghina Fizikal Manusia Lain Dilarang Dalam Islam

Oleh Fieyzah Lee  •  4 Feb 2020  •  2 min baca

Budaya body shaming telah lama berleluasa. Dalam kes-kes yang teruk di negara luar, kebanyakan mangsa akan mengambil jalan pintas dengan membunuh diri kerana tidak sanggup menerima tohmahan dan cacian berkenaan anggota badan mereka sekali gus boleh mengakibatkan kemurungan.

Badan yang gemuk, hidung yang penyek, kulit yang hitam dan pelbagai lagi bentuk cacian terhadap badan boleh mengakibatkan kepada kurangnya keyakinan diri dan mengganggu kesihatan emosi serta mental mereka.

Di Malaysia, body shaming telah diklasifikan sebagai jenayah buli siber dan mangsa yang mengalami gejala ini boleh membuat laporan secara terus kepada pihak polis atau Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Jika didapati bersalah, pembuli boleh didenda tidak melebihi RM50 000 atau penjara tidak lebih setahun atau kedua-keduanya sekali di bawah Seksyen 233 (1)(b) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588).

Kisah Baginda Melarang Mencela Fizikal Manusia

Menurut sebuah hadis yang telah diriwayatkan oleh Imam Ahmad (no. 3991) dan telah disahihkan oleh Syuaib al-Arnauth menyebut mengenai sebuah kisah Abdullah bin Mas’ud, seorang sahabat yang memiliki betis yang kecil.

Ketika beliau ingin mengambil ranting untuk dijadikan siwak, angin yang berhembus telah menyebabkan betisnya ternampak. Para sahabat yang melihatkan kejadian itu ketawa. Lalu, Baginda SAW bertanya akan sebab mengapa mereka ketawa.

Para sahabat menjawab sebab mereka ketawa kerana melihat betis Abdullah yang kurus, berbeza dengan betis-betis mereka yang kelihatan gagah perkasa.

Kemudian, Baginda SAW menegur perbuatan para sahabat tersebut. Teguran ini telah menunjukkan bahawa menghina dan mencela fizikal orang lain adalah haram.

والذي نفسي بيده لهما أثقل في الميزان من أحد

Maksud: “Demi Dzat yang jiwaku berada di tangannya, sungguh kedua betis itu lebih berat di timbangan daripada Gunung Uhud.” (Hadis Riwayat Ahmad, no. 3991)

Hinaan itu sama ada dihina dengan lisan atau isyarat, maka hukumnya adalah sama, iaitu haram. Mentertawakan seseorang kerana fizikalnya sama ada dia tahu atau tidak, ia juga tidak dibolehkan.

Allah sendiri telah melarang hambaNya untuk menghina ciptaanNya sama ada secara lisan atau isyarat. Walaupun ia dilakukan atas dasar gurauan, namun ia boleh menimbulkan perasaan yang tidak senang kepada orang yang mendengarnya.

Wallahu a’alam.

Rujukan:
Muslim.or.id


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fieyzah Lee

Fieyzah Lee

Merupakan seorang pelajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami