Gaya Hidup

Mengapa Tiada Ketenangan Setelah Berkahwin?

Oleh Natirah Azira  •  21 Jan 2019

Seseorang telah bertanya Ustaz Iqbal Zain; Mengapa setelah bernikah, dia masih tidak mendapat ketenangan. Walhal Allah mengatakan di dalam Al-Quran bahawa Allah menjadikan manusia pasangan daripada kalangan mereka sendiri yang dengannya mereka berasa tenteram.

Seringkali manusia silap memahami konsep ini. Hakikatnya, yang sebenar-benarnya berkuasa memberikan ketenangan ialah Allah sahaja. Pasangan hanyalah alat atau jalan bagi mencapai ketenangan, bukannya pasangan sendiri yang dapat memberikan ketenangan.

Jika bahtera rumahtangga dipandu dengan baik menuju redha Allah, maka pastilah Allah akan menghadiahkan ketenangan dalam kedua-dua hati suami isteri tersebut. Hati yang tenang bukan bermakna tidak ada masalah, tetapi hati yang tenang tahu bahawa sekalipun masalah menimpa, Allah selalu ada untuk membantu mereka.

Video oleh: Cocombee


Kongsikan Video Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan video ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Psikologi di universiti yang sama. Seorang yang suka membaca pelbagai genre bahan bacaan terutama sejarah, sastera, motivasi dan psikologi.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami