Ibadah

Membaca Dan Mempelajari Hadis Juga Diberi Ganjaran Pahala

Oleh Fizah Lee  •  21 Apr 2020  •  2 min baca

Sering kita dengar akan ganjaran buat mereka yang membaca Al-Quran. Kita sedar bahawa mereka yang membaca Al-Quran, memahami serta mengajarkannya kepada orang lain akan diberi ganjaran yang berlipat kali ganda. Orang yang mendengar bacaan Al-Quran pun turut diberi ganjaran pahala apatah lagi perbuatan yang lagi besar daripada itu.

Maksud: “Sebaik-baik kalian adalah yang mempelajari Al-Quran dan mengajarinya.” (Hadis Riwayat Bukhari, no. 4639)

Al-Quran dan hadis merupakan dua peninggalan Rasulullah SAW kepada umatnya dan seluruh manusia. Barangsiapa yang berpandukan kepada kedua-dua kompas kehidupan ini, maka mereka tidak akan sesat.

Justeru, adakah ganjaran membaca hadis juga diberikan kepada mereka yang menuntut ilmunya?

Menurut penerangan yang diberikan oleh Syeikh Abdul Aziz bin Baz – status orang yang membaca hadis adalah sama dengan orang yang menuntut ilmu.

Kita tahu bahawa penuntut ilmu itu merupakan orang yang mulia di sisi Allah. Justeru, dengan membaca hadis dan mendapat ilmu daripadanya juga akan diberi ganjaran pahala oleh Allah.

من سلك طريقاً يلتمس فيه علماً سهل الله له به طريقاً إلى الجنة

Maksud: “Barangsiapa yang menjalani jalan untuk menuntut ilmu, Allah akan mudahkan baginya jalan menuju syurga.” (Hadis Riwayat Muslim, no. 4867)

Menuntut ilmu sama ada melalui Al-Quran, hadis dan juga ilmu fardu kifayah yang lain akan diberikan ganjaran pahala yang setimpal dengannya.

Sama ada hanya hanya membaca hadis untuk mengisi masa lapang di waktu PKP ini atau untuk memahami maksud ayat Al-Quran yang terkait dengannya, maka Allah tetap akan memberi ganjaran pahala.

Justeru, rajin-rajinkanlah diri anda menuntut ilmu baik daripada Al-Quran, hadis, kata-kata ulama dan banyak lagi jenis ilmu yang lain.

Wallahu a’alam.

Rujukan:
Muslim.or.id


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami