Sejarah

Masjid Syeikh Zayed Yang Terbesar Di Abu Dhabi

Oleh Fizah Lee  •  15 Nov 2019  •  2 min baca

Abu Dhabi merupakan sebuah kota yang memiliki masjid terbesar ketiga di dunia, iaitu selepas Masjidil Haram dan Masjid Nabawi.

Uni Emirat Arab (UEA) merupakan sebuah negara yang kaya dengan ketamadunan dan seni bina islamnya. Dikatakan bahawa presiden mereka pada waktu itu, Sheikh Zayed bin Sultan Al-Nahyan telah mengemukakan idea untuk membina masjid terbesar ini.

Beliau telah memilih sendiri tempat bagi pembangunan masjid ini dengan lokasi yang strategik yang menunjukkan ketinggian 11 meter dari permukaan laut dan 9.5 meter di atas permukaan jalan.

Masjid ini telah siap sepenuhnya dan dibuka secara rasmi pada tahun 2007 yang memakan masa selama hampir 12 tahun.

Ia juga merupakan idea daripada beberapa orang arkitek hebat dari Itali, UEA dan Amerika yang menggabungkan inspirasi daripada Turki, Morocco, Pakistan dan juga Mesir.

Ia telah dirasmikan pada 20 Disember 2007 dengan upacara pembacaan doa buat kali pertama di hadapan Sheikh Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, Presiden UEA ketika itu yang menggantikan Syeikh Zayed.

Masjid ini juga dikenali sebagai Masjid Kubah Emas kerana ia memiliki rekaan kubah yang sangat menarik dengan memaparkan warna putih dan dikatakan jumlah kubah yang terdapat di situ ialah sebanyak 82 kubah.

Ia juga tersenarai dalam masjid yang terbesar di Abu Dhabi yang mampu memuatkan seramai 40 000 jemaah dalam satu-satu masa.

Buat anda yang tertarik untuk mengunjungi masjid ini sekali gus merasai pengalaman beribadah di masjid ini, bolehlah menjadikan UEA sebagai destinasi percutian anda yang akan datang.

Wallahu a’alam.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami