Berita

Majlis Akad Nikah Di Kelantan Dibenar Dengan Kehadiran 20 Orang Sahaja

Oleh Fizah Lee  •  23 Nov 2020  •  1 min baca

Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kelantan (JAHEAIK) telah mengumumkan majlis akad nikah di negeri tersebut dibenarkan dengan kehadiran 20 orang tetamu sahaja.

Bilangan ini adalah termasuk seorang jurunikah, pengantin lelaki, pengantin perempuan, seorang wali dan dua orang saksi.

Majlis pernikahan boleh dijalankan di premis persendirian masjid atau surau dengan mengambil kira penjarakan sosial. Bagaimanapun, majlis resepsi dan pertunangan tidak dibenarkan.

Penetapan ini juga termasuk penangguhan kursus praperkahwinan sepanjang PKPB ini.

Manakala, perkhidmatan khidmat nasihat atau rundingcara masih berjalan, namun secara atas talian.

SOP ini berkuatkuasa sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di negeri itu sehingga 6 Disember 2020.

Sumber:
JAHEAIK


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami