Sejarah

Lawati Muzium Penjara Malaysia Untuk Melihat Bagaimana Kehidupan Banduan

Oleh Fizah Lee  •  25 Sep 2019  •  2 min baca

“Mahalnya nikmat kebebasan.”

Itu mungkin salah satu ayat yang bakal meniti di bibir anda secara spontan sejurus selepas anda keluar daripada Muzium Penjara, sebuah penjara pada asalnya namun telah ditutup dan dijadikan muzium.

Ia telah dibina sekitar tahun 1860-an oleh Kolonel Cavenagh Gavenor dan dinamakan sebagai Penjara Bandar Hilir atau H.M. Jail serta merupakan penjara kedua tertua di Malaysia.

Muzium ini telah mula dirasmikan pada 20 November 2014 yang disempurnakan oleh Tuan Yang Terutama Tun Datuk Seri Utama Mohd Khalil Yaakob, Yang Dipertua Melaka.

Bangunan ini terletak di Jalan Parameswara, Bandar Hilir Melaka dengan ketinggian tiga tingkat.

Penubuhan Muzium Jabatan Penjara Malaysia ini ditubuhkan bertepatan dengan arus pembangunan Jabatan Penjara Malaysia untuk meningkatkan imejnya.

Ia juga bagi mengimbau kembali sejarah Jabatan Penjara Malaysia yang wajar dijadikan muzium agar sejarah dan kegemilangan jabatan ini tidak luput ditelan zaman.

Antara tarikan muzium ini ialah peninggalan bahan yang merangkumi koleksi dokumen, catatan dan artifak yang turut dipamerkan bukan sahaja sebagai bahan ilmu namun untuk memberi pengajaran kepada masyarakat.

Anda juga boleh melihat koleksi baju banduan yang dipamerkan mengikut warna dan kategori yang sehingga kini digunakan untuk menentukan jenis banduan.

Terdapat juga ruangan hukuman gantung, sel-sel bilik banduan, klinik dan ruangan sebatan. Anda boleh memegang dan merasa sendiri rotan yang digunakan untuk menyebat banduan.

Malah, menariknya apabila anda boleh membaca sendiri tulisan-tulisan ‘luahan’ hati mereka yang pernah dipenjara di sini melalui hasil contengan mereka.

Buat anda yang berminat untuk melihat sendiri bagaimana penjara berfungsi, anda boleh melawat sendiri di Muzium Penjara Malaysia.

Waktu operasinya adalah pada setiap hari Selasa hingga Ahad, pukul 9.00 pagi hingga 5.00 petang manakala ia ditutup pada setiap hari Isnin.

Untuk harga tiket, anda boleh dapatkannya serendah RM3 bagi kategori dewasa manakala RM1 sahaja untuk kanak-kanak dan percuma bagi kanak-kanak yang berumur bawah 6 tahun serta orang kelainan upaya.

Untuk maklumat lanjut, anda boleh layari Muzium Penjara Malaysia secara terus.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami