Ibadah

Kita Hamba Yang Miskin Yang Memerlukan Allah

Oleh Natirah Azira  •  6 Sep 2019

(Video di atas telah disampaikab oleh Habib Ali Zaenal Abidin, diterbitkan oleh Cocombee Studio)

Habib Ali Zaenal Abidin telah berpesan tentang kemestian doa yang perlu dilakukan oleh orang Islam.

“Jangan lah kamu suka meminta kepada anak-anak Adam, tetapi mintalah kepada zat yang pintunya tidak pernah ditutup.”

Allah marah jika kita tidak meminta kepadaNya sedangkan jika kita meminta kepada manusia, lama-lama kelamaan manusia pasti akan marah.

Inti kepada doa sebenarnya adalah untuk menunjukkan bahawa kita fakir di sisi Allah, kita perlukan Allah, meskipun kita mengira bahawa kita sudah miliki segalanya. Jangan sesekali merasa cukup dan tidak perlu berdoa.

Kerana sesungguhnya orang yang tidak meminta kepada Allah adalah orang yang sombong.

Mintalah kepada Allah dalam keadaan senang mahupun susah, dalam keadaan lapang mahupun sempit, dalam keadaan kaya mahupun miskin.


Kongsikan Video Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan video ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Psikologi di universiti yang sama. Seorang yang suka membaca pelbagai genre bahan bacaan terutama sejarah, sastera, motivasi dan psikologi.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami